Свет

ВОЈНИ УДАР? Заменица државног секретара ХИТНО долетела у Кијев: Нешто веома чудно се дешава, Украјина на ивици грађанског рата!

Фото: Фејсбук принтскрин

Заменик државног секретара САД за политичка питања Викторија Нуланд допутовала је у Кијев због претње војним ударом у Украјини, пише лист „Азија тајмс“.

– Зашто је Нуланд пожурила у Кијев? Највероватније је да јој је Бела кућа рекла да одмах оде тамо у случају да ствари у Кијеву крену по злу. Очигледно је да су се заиста уплашили да би Валериј Залужни могао да распореди војску и искористи је против Владимира Зеленског – наводи се у материјалу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима аутора текста, задаци Викторије Нуланд су били да му објасни где му је место и смири главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, кога председник Украјине Владимир Зеленски планира да смени због неуспеха на бојном пољу.

Новинар претпоставља да главнокомандујући украјинске војске још увек може да крене против Кијева.

Викторија Нуланд је допутовала у Кијев 31. јануара на састанке са украјинским премијером Денисом Шмигалом и министром спољних послова Украјине Дмитријем Кулебом. Она је обавестила Кијев да су амерички високопрецизни пројектили ГЛСДБ које је Вашингтон обећао Украјини већ на путу.

Раније је британски лист „Фајненшнал тајмс“ писао да се Зеленски 29. јануара састао са Залужним и понудио му позицију саветника украјинских власти након оставке. Лист „Економист“ је тврдио да је Залужном понуђена позиција секретара Савета за националну безбедност Украјине, али је генерал одбио.

Извор: Медији