Свет

ВЕЛЕОБРТ! Језива Трампова порука Украјини, Израелу, Тајвану… Сада је јасно шта ће прво урадити ако постане председник!

Фото: Јутјуб

ВАШИНГТОН – Кандидат за председничку номинацију Републиканске странке и бивши председник САД Доналд Трамп осудио је одлуку америчког Сената да одобри дебату о пакету иностране помоћи, рекавши да би помоћ требало да буде додељивана у форми „зајмова”.

„Они желе да дају скоро 100 милијарди долара за неколико земаља. Питао сам их зашто то радимо? Ако већ то желите да урадите, онда им дајте 100 милијарди долара, али као зајам”, рекао је Трамп на предизборном скупу у суботу у Конвеју у Јужној Каролини, преноси Њузвик, јавља Танјуг

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сенат је на гласању у четвртак, са 67 гласова „за” и 32 против, одобрио покретање дебате о додели пакета иностране помоћи у вредности од 95,34 милијарде долара.

Пакет укључује 61 милијарду долара за Украјину која је у рату са Русијом, 14 милијарди долара за Израел који ратује против Хамаса у Гази и 4,83 милијарде долара за помоћ америчким савезницима у Индо-пацифичком региону, укључујући кинески регион Тајван.

Овим пакетом обухваћено је и 9,15 милијарди долара хуманитарне помоћ зонама у којима бесне сукоби попут Појаса Газе, Западне обале и Украјине.

„Новац у форми америчке помоћи страним земљама не би требало да буде дат ниједној земљи осим ако је у питању зајам, не и поклон. Дајте им новац и ако могу да га врате – нека га врате. Ако не могу да га врате, не морају ако имају неке проблеме, али ако се окрену некоме другоме и нас напусте као пса, онда им једноставно затражимо да нам врате наш новац”, поручио је Трамп.

Извор: Танјуг