Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО ИЗ ЊУЈОРКА: Ја сам сметња

Говорећи о резолуцији ЕП, истакао је да у њој за „бруталну примену силе према студентима“ Србију оптужују земље у којима полиција „убије бога у сваком ко седне на асфалт и похапси по две хиљаде људи“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку, где се састао са са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, да су анализирали све што је било на ванредној седници СБ УН о ситуацији на КиМ и истакао да је 12 или 13 од 15 чланица Савета безбедности недвосмислено изразило неслагање са потезима Албина Куртија, а посебно око динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Анализирали смо све оно што је било синоћ. Мислим да је била важна седница СБ да ми видимо у којој се нелакој позицији налазимо, не због понашања Приштине, већ због тога колико другачије од онога што ми мислимо један значајан део света мисли. Али наравно да видимо и колико имамо стварних пријатеља, који су уз нашу земљу“, рекао је Вучић за Пинк.

Нагласио је да је важно то што је 12 или 13 од 15 чланица СБ недвосмислено изразило неслагање са Куртијевим потезима, а посебно око динара.

„То су за нас важне ствари, то су добре поруке. Борили смо се, мислим, часно и поштено заступали своју земљу и то је оно што смо могли. Да је ситуација једноставна, наравно да није и у геополитичким трвењима, у геополитичким сукобима, то је нешто што вам увек доноси додатни притисак и сви би да се обрачунавају са мањима, пошто већ са великима не могу. А онда са друге стране морате да бринете о својим проблемима, морате да бринете и о нашем народу на КиМ, да немате ефективну власт, да њих не угрозите, да њихове животе сачувате, да их истовремено финансирате, да могу да преживе, да будуће генерације виде своју будућност на КиМ. Тако да у нелаким, у неједноставним, условима ми смо урадили оно што је било могуће“, рекао је Вучић.

Каже да је са Гутерешом разговарао о геополитичкој ситуацији, као и о ситуацији у региону.

„Чини ми се висок степен сагласности постигли по многим питањима и научио сам многе ствари о неким кретањима у свету, он је искусан човјек и много тога добије, много тога и сазна, тако да мислим да је било врло корисно“, рекао је Вучић.

Резолуција Европског парламента

„Резолуције дођу и прођу, али њихова срамота ће остати вечна. Тако се нико од нас није понашао када смо били у опозицији“, рекао је Вучић за Пинк из Њујорка.

Он је додао да је то што је део опозиције тражио усвајање резолуције Европског парламента о изборима у Србији „израз немоћи партија бившег режима“.

Према његовим речима, те странке желе да их неко са стране доведе на власт.

„Важнија им је каса и да им рука буде у меду, него будућност Србије“, поручио је Вучић.

Заједничка брига Куртија и Грбовића (видео)

Он је подсетио да је листа окупљена око Српске напредне странке победила на изборима које је опозиција тражила писаним путем.

„Странке које су кукале у Европском парламенту су тражиле од мене у писаној форми да распишем изборе и претиле ако то не учиним“, рекао је Вучић.

Говорећи о резолуцији ЕП, истакао је да у њој за „бруталну примену силе према студентима“ Србију оптужују земље у којима полиција „убије бога у сваком ко седне на асфалт и похапси по две хиљаде људи“.

„А наша полиција је два сата и 15 минута трпела најтеже могуће нападе. Четири полицајца су теже повређена. Силом су покушали да упадну у једну од најлепших зграда – Скупштину града Београда“, рекао је Вучић.

Чека се потез Приштине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се сада видети како ће, после најновијих порука Сједињених Америчких Држава везано за укидање динара, Приштина да реагује.

„Ми анализирамо оно што су представници више земаља говорили, чини ми се да је мој утисак, оно што сам синоћ рекао био исправан, тако да видећемо сад даље, видећемо после најновијих порука где Американци траже одлагање од четири месеца како ће на то Приштина да реагује. Мислим да те ствари нису неважне“, рекао је Вучић.

Вучић је, између осталог, тако одговорио на питање да ли је добио поруке од светских лидера или неког другог о томе како је протекла седница, те да ли је било подршке или притисака, уз констатацију да су они вероватно анализирали његов говор,

Он је навео да притисци постоје на дневном нивоу, али не због тога, пошто се седница већ завршила.

Амбасадорка САД при УН, Линда Томас-Гринфилд рекла је јуче да је Вашингтон изразио резерве о одлуци да евро буде једина валута на КиМ и позвала Приштину да одложи спровођење ове одлуке док се не дефинишу одговарајући механизми у складу са најбољим европским праксама.

„Одлука је донета без адекватне припреме и без консултација са локалним становништвом. Тражимо да почетак спровођења овог плана буде под хитно одложен док се не дефинишу одговарајуће процедуре у складу са европским стандардима“, рекла је Томас-Гринфилд.

Односи са Бриселом

Вучић је рекао да Србија са Бриселом има онолико коректне односе колико су потребни, да он са свима разговара и поручио је да се Србија налази на европском путу, иако се многи из Европе и српске опозиције „здушно боре“ да јој се уведу санкције.

„И они из опозиције и многи из Европе. Зато што не желе Србију снажну и јаку, посебно им се не допада снажна српска привреда“, изјавио је Вучић за ТВ Пинк.

Он је додао да би добио Нобелову награду за мир „само када би признао независно Косово и да каже да Србија уводи санкције Русији“, али истиче да је његова визија „Србија у будућности“.

„Моја визија је шта је то што можемо да урадимо за Експо и зато позивам људе да се ми вратимо на наш посао. И да ми бринемо о томе шта ми можемо да урадимо за своју земљу. И да вам поштено кажем, баш ме брига за све друге“, поручио је Вучић.

Он је истакао да неће да служи никоме – ни у Бриселу, нити било којој другој земљи, већ само „својој земљи и свом народу“.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан на чињеницу да представља сметњу онима који би, како је рекао да колонизују Србију и који би да други одлучују у име Србије.

„Поносан сам на то што нећу да водим њихову политику, већ водим српску политику. Српска политика је будућност Србије“, изјавио је Вучић у Њујорку на питање новинара да прокоментарише тврдње опозиције да последња резолуција Европског парламента није усмерена против српског народа, већ против њега.

Он је нагласио да том резолуцијом њему ништа нису урадили, а да је опозиција у Европском парламенту, како је рекао, олајавала своју земљу и уништавала њен имиџ.

„Као председник Србије служићу интересима свог народа, никоме и никада ником другом. А што се њих тиче, мислим да су овим што су радили у Стразбуру све показали. Знате, они су тражили заустављање финансирања Србије, заустављање изградње пруга и путева по Србији. Због својих јефтиних партијских и личних интереса. Никада то не бих урадио својој земљи. Никада то нисам урадио и никада то нећу да урадим. И то прави огромну разлику између нас“, рекао је Вучић.

Како је рекао, верује да је опозиција у Стразбуру није радила ништа часно.

„Како год окренете, нису радили ништа часно и добро за нашу земљу, а ови други, из Европе, они су радили свој посао“, рекао је Вучић.

Резолуција против Вучића

На питање шта мисли о томе што је председник привремених косовских институција Албин Курти из Њујорка одлетео у Северну Македонију да учествује на панелу на коме ће бити и Драган Ђилас, Вучић је одговорио да је сигуран да ће Ђилас жестоко да му се супротстави, а да само ми то нећемо моћи да чујемо.

„Биће заједничка резолуција против диктатора на Балкану, Александра Вучића, то ће сви да потпишу. Али да се не види да су баш један испод другог то потписали, то је то. Панел ни о чему, као и све друго о чему причају је ни о чему. Знате, морате да добијете поверење свог народа“, закључио је Вучић.

Извор: Политика

Ознаке