Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НА СЕДНИЦИ СБ УН: Ако изостане адекватна реакција, штета ће бити непоправљива

Фото: Јутјуб

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говори вечерас на ванредној седници СБ УН у Њујорку поводом ситуације на Косову и Метохији.

Обраћање представника Француске

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представник Француске при мисији УН позвао је Приштину на моменталну суспензију одлуке о забранби употреби динара на КиМ.

Истовремено он је позвао обе стране на стабилизацију ситуацију и нормализацију односа.

Представница Словеније изразила је забринутост због утицаја те одлуке на живот Срба и додала да би Приштина требало да обезбеди све информације и лагану транзицију.

Истакла је да је Словенија снажно посвећена стабилности на Балкану и додала да су напредак у дијалогу и нормализација односа кључни у процесу придруживања ЕУ.

Представник мисије Мозамбика оценио је да су потези Приштине у директној супротности са међународним правом и позвао је да се уздржи од аката у супротности са резолуцијама СБУН

– Позивамо стране да остану посвећене процесу нормализације односа и нађу решење – рекао је он.

Обраћање представника Кине

Стални представник Кине у Уједињеним Нацијама Џанг Џун указао је у Њујорку на одлуку Приштине о забрани динара, затварање српских институција и насилне претресе против Срба на северу Косова и Метохији.

– Ове унилатералне акције изазвале су масовну панику међу Србима и створиле тензију – рекао је он.

Он је рекао да унилатералне акције не помажу регионалном миру и стабилности и решавању косовског питања.

– Подржавамо стране у својим напорима да дођу до заједнички прихватљивог политичког решења кроз дијалог у оквиру Резолуције 1244. У том процесу суверенитет, независност и територијални интегритет Србије морају бити у потпуности поштовани – казао је Џун.

Обраћање британског амбасадора

Британски амбасадор при УН, Џејмс Кариуки навео је три хитна корака, који се морају спровести како би се смањиле напетости на Косову.

– Србија и (тзв.) Косово морају да поштују постојеће обавезе и избегавају једностране акције и реторику како би поставили основе за обострано прихватљив и одржив међусобни договор – рекао је британски амбасадор.

Кариуки је позвао Приштини да „суверена права користи у складу са визијом мултиетничке демократије засноване на уставним одредбама“.

Рекао је да је недавним потезима, косовска централна банка покушала да испуни своју улогу и регулише промет страном валутом, али да је план спровођења ове одлуке, за сада, подбацио у пољу утицаја на мањинске заједнице.

– Треба да обезбеде да Срби и остале зааједнице и даље примају приходе док се не пронађе одрживо решење – рекао је Кариуки.

Уједињено краљевство позвало је Србију да приведе правди одговорне за догађаје у Бањској септембра прошле године.

Обраћање представника САД

– Остајемо посвећени миру и стабилности и позивамо обе стране да се уздрже од ескалаторних акција.

Додала је да је мера Приштине донета без без адекватне припреме или консултације са локалним становништвом, те је затражила њено одлагање.

– Забринути смо због недавних акција тзв. Косова.

Томас-Гринфилд је, такође, рекла да акције „полиције“ на западу Косова и Метоихје и упад у просторије „српске невладине организације“ нису у складу са „настојањима Приштине да створи мултиетничко друштво“.

Обраћање Дмитрија Пољанског

Први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански упоредио је ситуацију на Косову и Метохији са ситуацијом у Гази.

– Проблем је достигао такве размере да је српско становништво покрајине Косово сада сведочи директној претњи по опстанак – рекао је он.

Пољански је казао да, у покушају да остваре потпуну контролу над Косовом и Метохијом и да протерају све неалбанско становништво, привремене власти у Приштини спроводе терор над Србима.

– Циљ је да се створе неподношљиви услови за живот Срба на Косову и Метохији како би се осигурало да заувек напусте своје домове заувек – рекао је он.

Као резултат оваквих акција Приштине, око 40 одсто Срба напустило је КиМ, рекао је Пољански, наводећи да је одлука о евру прозроковала економску неизвесност за велики број припадника мањинских заједница.

На тај начин, ризикујемо да добијемо ново избијање међуетничког насиља, рекао је руски дипломата.

Упозорио је на повреду гласачког права неалбанских заједница, експропријацију њихове имовине, те покушаје да се узурпира културно наслеђе и представи као албанско, рекао је Пољански, наводећи да су Албанци организовали и насилно преузимање једне од цркви на КиМ.

Узнемиравање и арбитрарна хапшења виђених Срба су достигле ниво невероватан с обзиром да се све то дешава у срцу Европе, рекао је руски дипломата, наводећи да Приштина селективно спроводи постигнуте договоре.

– Како би схватили како да постигнемо трајан мир на овој српској територији, морамо да схватимо агресију НАТО пре безмало 25 година, што је резултирало жртвама и дугорочном штетом по здравље људи, што је некадашња државна секретарка Мадлен Олбрајт назвала колетаралном штетом – рекао је Пољански.

Москва је, такође, оштро протестовала против продаје противтенковски пројектила „џавелин“ власти у Приштини.

Обраћање Александра Вучића

– Изражавам дубоку захвалност СБ на брзом сазивању ове седнице. Од изузетног је значаја због текуће ситуације на КиМ која је апсолутно у супротности са Повељом УН и резолуцијама СБ. Привремене институције самоуправе у Приштини су у протеклих месеци креирали неподношљиве услове за живот Срба и сада спроводе широко распрострањене систематске нападе на српске цивиле и њихов прогон. Таква ситуација, ако изостане адекватна реакција, може да проузрокује непоправљиву штету по опстанак српског народа на КиМ. Србија је на седницима СБ посвећеним разматрањем шестомечених извештаја УНМИК редовно извештава о овај савет и међународну јавност о актуелним ситуацијама, и посебно тешком положају српског и другог неалбанског становништва на КиМ. Република Србија је затражила ванредну седницу СБ управо због тога што су актуелни догађаји Приштине такве природе да могу да направе непоправљиву штету и то у периоду сазивања седнице посвећена разматрању редовних извештаја УНМИК-а – рекао је председник и додао:

– Непосредан повод због ког смо затражили заседање ове седнице је недавни потез тзв. Централне банке Косова којом се забрањује платни промет српском валутом (динаром), на територији КиМ од 1. фебруара. Овим је тзв. руководство извршило кулминацију и напад на српско и друго неалбанско становништво на КиМ, будући да њихов опстанак на територији јужне српске покрајине у огромној мери зависи од прилива динарских средстава, пре свега из буџета Републике Србије.

– Подаци да Република Србија из буџета исплаћује 60.946 плата и пензија на КиМ, 2.430 стипендија за студенте и да финансира народне кухиње које задовољавају основне потребе, око 2.000 социјално најугроженијих грађана, показују да је ова мера напад пре свега на српско становништво и да ситуација на територији КиМ чини тешком. Само ове бројке показују да живот великог броја становника на КиМ директно или индиректно зависи од динарских примања из буџета РС. Услед тога, очито је да је забрана динарског платног промета, односно, укидање динара као средства палаћања, директно лишава огроман број становника основних, личних средстава за живот. Поред тога, требало би имати у виду да око 6.794 српских и неалбанских пољопривредника зависи од динарских субвенција из РС, док опстанак 922 привредна субјекта у власништву Срба на КиМ који су директно зависни од динарског платног промета више није одржив. Да сумирам, одлука да се забрани динарски платни промет, тиме Приштина директно онемогућава свако функционисање свих друштвених, здравствених, образовних, социјалних, културних и других институција које омогућавају Србима да себи и својим породицама обезбеђују основне животне намирнице, да се школују и лече, купују лекове и чине све оно друго што се сматра уобичајеним животом са минимумом људског достојанства.

– Управо ове институције представљају основе за формирање ЗСО чије надлежности и структура су јасно дефинисане споразумом о Општим принципима који је потписан 2015. године у чл 17, тачки Д овог споразума прецизно је дефинисано право да Србија финансира ЗСО, између осталог, и школство и здравство, у оквиру овог договореног институционалног оквира српских општина на КиМ. Свако спречавање финансирања српских школа, вртића, факултета, болница, амбуланти и домова здравља, представља директан удар како на опстанак Срба, тако и на формирање ЗСО. Међутим, очито је да стварање неподношљивих услова за живот и ускраћивање опстанка Срба јесте једини циљ режима у Приштини који кроз предметни акт структурног насиља интезивира вишегодишњи добро испланиран и систематичан напад на српско становништво и којим је отворено почео прогон Срба са КиМ.

– У том смислу ћу потпуно разобличити неутемељену аргументацију режима у Приштини која тврди да је меру укидања динара и завођење евра као јединог платног средства предузета искључиво у сврху обезбеђивања наводне владавине права. Молим вас да имате у виду да тзв. руководство косовских албанаца користи термин владавина права како би искључиво нанело штето Србима и СПЦ. Ради се о устаљеној пракси да привремене институције већ осам година јавно одбијају да изврше правоснажну одлуку сопственог Врховног суда о враћању земљишта која је у власништву спрског православног манастира Дечани. Ако имамо у виду да је такав приступ Приштине у примени начела владавине права у случају светске културне баштине под заштитом УНЕСКА који је под даноноћним обезбеђењем КФОР-а и чије је окружење чисто насељено албанским становништвом, верујем да је јасно под каквим условима режим у Приштини подвргава српско становништво које је такође предмет заштите тзв. владавине права.

– У контексту те приштинске владавине права којом су подвргнути Срби дозволите да укажем на још један пример. Недавно је тзв. косовско правосуђе које српске повратнике масовно прогони под лажним оптужбама за ратне злочине донело одлуку да припадник илегалних тзв. КБС Азем Куртај који је на Бадње вече 2023. године из службеног ватреног оружја упуцао дете Стефана Стојановића (11) и његовог рођака Милоша (21) сада буде слободан човек и брани се са слободе. Али не да се брани за очигледан покушај убиства детета, већ за дело које је еквивалентно изазивању опште опасности као кад некад рецимо баца петарде у новогодишњој ноћи. Ово је само један од 470 некажњених на Србе, СПЦ и њихову имовину од 2021. од када је на челу Аљбин Курти који руководи прогону Срба. Од тада су небројани случајеви бруталног полицијског пребијања и неиспровоцираног упуцавања Драгише Гаљка и још 4 Срба за шта Приштина није ни сматрала да је потребно спровођење истраге.

– На територији КиМ спроведено је 669 етнички мотивисаних напада, што је повећање од 300 одсто. Указаћу на једну неоспорну чињеницу – потпуно је неспорно да је на територији Косова и Метохије евро уведен као једино средство плаћања на очигледно противправни начин, јер је то учињено једностраном одлуком политичког руководства у Приштини. Дакле, наметање евра је у овом случају непобитно учињено не у сврху било какве владавине права, већ без икаквих правних основа и одговарајућих аранжмана с ЕУ и само и искључиво у сврху довршетка креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона са Косова и Метохије. У том смислу поново истичемо да је одлука о укидању динарског платног промета, односно о кидању динара као легалног средства плаћања на територији Косова и Метохије, само једна у низу озбиљних, планских, добро организованих и дуготрајно спровођених и систематских мера Приштине којима се врши напад на српско становништво, а којима је крајњи циљ коначно креирање неподношљивих услова живота и прогона Срба са те територије. Тешка ситуација на територији Косова и Метохије, посебно положај српског становништва, драстично се погоршао након локалних избора у четири општине на северу Косова и Метохије. Након што су политички представници већинског српског становништва у тим општинама због појачане репресије и политичког притиска на захтеве својих бирача напустили привремене институције, уследили су додатни притисци и напади Приштине на српски народ.

– Приштина је супротно вољи Срба расписала и одржала изборе у ове четири општине. Срби су ове изборе бојкотовали. Више од 97% становника севера Косова и Метохије чине Срби, па је тако на ове назови изборе тада изашло свега 0,029% од укупног броја Срба и тек нешто више од 3% укупно уписаних бирача. Избори су одржани у потпуно недемократским условима, а нелегитимни албански градоначелници насилно су запосели локалне самоуправе уз помоћ тешко наоружаних припадника наводне специјалне полиције, односно припадника веома добро наоружаних албанских оружаних формација. Уследило је уклањање симбола Србије и истицање обележја такозваног Косова. Србима, који су до тада радили у локалним самоуправама, забрањено је да приступе својим радним местима, а сами објекти општина су ограђени и опасани бодљикавом жицом. Оваква ситуација довела је до мирних протеста Срба, на које су албанске оружане групације реаговале тако што су 29. маја ранили више од 50 Срба.

– У тим догађајима дошло је и до рањавања припадника КФОР-а који су из нама неразумљивих разлога намерно или ненамерно практично омогућили спровођење циљева Албина Куртија. У тим догађајима из ватреног оружја је рањено четворо Срба, а један учесник протеста, Драгиша Гаљак, је рафалом из аутоматског оружја упуцан у леђа. Као што смо већ навикли, нико од приштинских наоружаних формација није подвргнут процесуирању за ово насиље над Србима. После тих догађаја, државни секретар САД и високи представник Еуропске уније Борељ, генерални секретар НАТО-а Столтенберг, као и готово сви други међународни званичници, су јасно и директно оптуживали Приштину за ескалацију на терену. Без сумње, то је урађено од стране руских, кинеских и других званичника који никада нису ни признали независност Косова. Упркос томе, од мене су на састанку Европске политичке заједнице у Кишињеву тражили да позовем Србе да потпишу петицију за смену албанских градоначелника у већинским српским општинама на северу, од стране председника Макрона и канцелара Шолца. Ја сам им рекао да не терају Србе који су под бруталном репресијом да потписују петицију и да их тиме не понижавају. Рекао сам и да та петиција нема никаквог смисла јер је очито да нико у Европи нигде не може да легално и легитимно влада ако је изабран са три посто гласова од укупног броја бирача. У овом случају тако су изабрани Албанци у срединама где Срби чине 97 посто становништва. Нажалост, нико није хтео да то слуша. Уместо да од Приштина захтева безусловну деескалацију, они су од Срба тражили да учествују на новим изборима, које Курти није ни имао намеру да организује и омогући. Осим тога, од Србије су тражили да спусти ниво борбене готовости оружаних снага и смањи број војника уз административну линију на уобичајени ниво, иако се претходно нису ни информисали да је у том тренутку, на том простору, био чак и мањи број српских војника него што је уобичајено био случај. Ми смо моментално испунили захтеве, док је Приштина тобоже кажњена увођењем мера/санкција под којима је након тога исти ти који су увели мере наоружавају савременим оружијем. Када питамо по ком међународно правном документу, по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и Повељи Уједињених нација, могу да постоје било које друге оружане формације на Косову и Метохији, и по ком документу они достављају оружје тим илегалним оружаним формацијама Албанаца, ми добијамо одговор да су ти који то раде моћни, да су признали такозвану независност Косова, да их не занима Резолуција Савета безбедности 1244 и Повеља Уједињених нација, и да могу да раде шта им је воља.

– Гази се и нарушава суверенитет Републике Србије на Косову и Метохији који је експлицитно гарантован резолуцијом 1244 и повељом Уједињених нација. Услед свега овога, логично је да вишемесечна настојања Београда да се у сарадњи са међународном заједницом нађу решење за овај проблем нису родила плодом. Иако је чињеница да је међународна заједница означила Приштину као искључивог кривца за ову ескалацију, Приштина се суштински није суочила са озбиљним последицама свог деловања. Али, терор против српског становништва се интензивира и укључује и физичке нападе на Србе и нападе на њихову имовину и приватну имовину Српске православне цркве. Ово је квантитативно потврђено подацима да је у 2023. години 179 етнички мотивисаних злочина забележено. Ово је случај институционалног, физичког и структурног насиља које је праћено упадима албанских оружаних снага у институције које финансира Република Србија и које се нападају из чиста мира. Те оружане групације Косовских Албанаца у том региону врше арбитрарна хапшења истакнутих српских појединаца и друге познате облике физичког и институционалног насиља против српске популације. Између осталог врше акте масовног застрашивања српског становништва кроз подједнако онемогућавање слободе кретања Срба путем безразложних заустављања, понижавајућег поступања, пребијања па чак и вршења других аката насиља на илегално успостављеним пунктовима и на другим местима на читавом подручју северног Косова. Безразложно отварање ватре и готово стално присуство оклопних борбених возила у мирним урбаним срединама, нелегалну експропријацију земље у приватном власништву Срба коју потом користе за изградњу нових објеката војне намене на том простору, под четири, доношење одлука о одузимању зграда у власништву српских институција, насилно отимање имовине Српске православне цркве чиме нарушавају специјалне заштитне зоне око објеката Српске православне цркве, уништавање српских гробаља, илегални ембарго на српску робу и заплене легалне робе у власништву српских трговаца. Подсећања ради, наоружане групације Албанаца на Косову и Метохији су према параграфу 9б, параграфу 15 и члану 6 анекса 1 резолуције 1244 Савета безбедности УН морале да буду демилитаризоване, што подразумева и забрану њиховог поновног формирања у једном или другом облику. Њихово опремање савременом војном опремом је несумњиво у супротности са резолуцијом.

– Сведоци смо добро испланираних, систематских и широко оријентисаних мера, којима се намерно креирају неподношљиви услови живота и врши прогон Срба, те онемогућава физички опстанак српског становништва на територији Косова и Метохије. Оваква ситуација на Косову и Метохији неоспорно доводи до погоршања ситуације међународних трвења и настанка спорова које представљају претњу међународном миру и безбедности, будући да политичко руководство косовских Албанаца предузима систематске и широко распрострањене нападе против српског становништва.

Обраћање Каролин Зијаде

Шефица Унмика Каролин Зијаде, предсатвљајући извештај, указала је да унилатералне акције у последње време изазивају забринутост на тзв. Косову, додајући да ни последња одлука тзв. Централне банке Косова о укидању динара, нити акције Косовске полиције последњих дана не доприносе деескалацији ситуације коју је тражила међунардона заједнциа.

Зијаде је подсетила да су пре скоро годину дана постигнути договор у Бриселу 27. фебруара, и у Охриду 18. марта, који су успоставили пут ка преговорима и узајамном ангажману, аил је њихово испуњавања било успорено.

Навела је да су на локалним изборима на северу КиМ у априлу прошле године, градоначелници изабрани са свега 3,4 одсто бирача, наког чега је уследили сукоби испред скупштина тих општина, у којима су поврећени грађани, али и 93 припадника Кфора. Такође, указала је и на догађај у Бањској, 24. септембра, у којима је било губитка живота, а поводом којег је, каже, истрага у току, али уз застоје.

– Поред позитивног заноса крајем претходне године, успехом по питању таблица, енергетике, документације за царине, учешћу Срба у петицијама за смену градоначелника, унилатералне акције по питањима у оквиру политичког дијалога узрок су за велику забринутост – упозорила је Зијаде и додала да су, независно од оправдања, те акције у одсуству јасне и јавне комуникације само појачале окружење неповерења.

Истакла је да је 27. децембра 2023. тзв. Централна банка Косова усвојила регулативу по којој је од 1. фебруара једина валута за новчане трансакције на КиМ – евро.

– Врло мало објашњења о овоме је пружено, иако је од 1999. динар коришћен као дефакто примарна валута за трансакције у већински српским срединама. Више десетина људи је погођено на овај начин, као и економија која зависи од њихове куповне моћи. То прекида исплате појединцима у институцијама које финансира Србија на Косову, као и пензије, социјална примања… Средња и мала предузећа, здравствене услуге, вртићи… све ће бити погођено тиме, јер су дуго примали средства из Србије – напоменула је Зијаде.

Навела је да посебно кратак рок ступања на снагу ове одлуке, као и приступ онима који су погођени том одлуком, изазова забринутост за локалне заједнице и међународне партнере.

И поред тога што су тзв. косовске власти да пруже додатни месец транзиције, нису сви проблеми и питања решени по питању новчаних трансакција у динарима, будући да је спречен улазак камиона са динарима – 1. фебрура у Пећи заустављен је камион са четири милиона динара, које су заплењене.

Зијаде је истакла и да по Брислеском споразуму, из 2013. и 2015. године, прописију формирање Заједницу српских општина на КиМ.

– Овакве одлуке, попут ове о динару, морају да узму у обзир утицај на популацију коју погађају. Такво деловање појачава тензије – рекла је она.

Додала је да је тзв. косовска полиција 26. јануара и 2. фебруара покренула акције против институција које користи српска заједница у општинама Драгаш, Пећ и Исток, уз Дом здравља у Приштини, док су запослени привредени на испитивање, па пуштени.

– Ни (тзв.) Централна банка, ни акције (тзв.) косовске полиције нису допринеле деескалацији, као што су тражили међународни саговорници. У свим изјавама истичем значај владавине права, слободне од политичког утицаја, али понављам и да све акције морају бити усидрене у принцип људских права. Наставићу да позивам Београд и Приштину да буду ангажовани у доброј вери у дијалогу, како би могла да се решавају најосетљивија питања. Једини пут напред је усидрен у принципу људских права и компримиса – рекла је Зијаде.

Србија је у понедељак предала захтев мисији Гвајане, која председава СБ УН захтев за сазивање ванредне седнице због ситуације на Косову и Метохији, у којем се, између осталог, истиче да је актуелна ситуација у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН 1244 и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.

Текст захтева који је Србија упутила за одржавање ванредне седнице Савета безбедности Уједињених нација, а поводом ситуације на Косову и Метохији можете прочитати ОВДЕ.
Премијерка Ана Брнабић изјавила је да председник Вучић вечерас бије најтежу битку за Србију и српски народ на Косову и Метохију. Изјавила је и да ће председник користити термине које до сада није користио, али ће их употребити по први пут, нимало олако, већ врло пажљиво и бирано.

Премијерка Србије Ана Брнабић је такође, замолила све грађане „да вечерас прате седницу од 21 час, јер ће народ имати много тога важног да чује“.

Председнику Србије Александру Вучићу поруке подршке су упутили и председник Републике Српске Милорад Додик, као и министар финансија Синиша Мали.

Извор: Новости