Свет

ЗАХАРОВА ОТКРИЛА: Они дају координате Украјини за ракетне нападе на Русију

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

Руско Министарство спољних послова протекле две године упозоравало је на пружање координата украјинској војсци за нападе на руске градове и цивиле оружјем које је НАТО доставио.

Портпаролка руског Министарства спољних послова, Марија Захарова, изјавила је за „Известија“ да ЦИА пружа Украјини обавештајне податке за циљане ракетне нападе на руске трупе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, обавештајне службе Велике Британије и Сједињених Америчких Држава такође шаљу координате и податке украјинским оружаним снагама за извођење удара оружјем које су испоручиле НАТО земље.

Министарство спољних послова Русије више пута је током 2022. и 2023. године истицало ову ситуацију на својим брифинзима, називајући је правим именом.

Крајем децембра, Украјина је напала Белгород користећи МЛРС чешке производње РМ-70 „вампир“. Погинуло је 21 особа, а више од стотину становника града је повређено.

Крајем јануара, украјинске оружане снаге обориле су руски војно-транспортни авион Ил-76 изнад Белгородске области, који је превозио 65 украјинских заробљеника за размену.

Истрага је показала да је авион погођен америчким системом „Патриот“, односно двема ракетама МИМ-104А.

Како је председник Русије Владимир Путин изјавио крајем јануара, руска војска ће створити демилитаризовану зону у Украјини која ће бити померена од граница Русије онолико колико може да достигне страно оружје које Кијев користи за нападе на територију Руске Федерације, како би се гарантовала безбедност руских цивила и градова.

Извор: Медији