Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈ ОТКРИО: ЦИА направила 12 тајних база на граници са Русијом а командант је Украјинац

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) одржава 12 тајних база у Украјини, дуж границе са Русијом, пренео је Њујорк тајмс, наводећи да се та тврдња базира на више од 200 интервјуа са садашњим и бившим званичницима у Украјини, САД и Европи. Према НYТ, један од званичника из те јединице је на челу војне обавештајне службе – Кирило Буданов.

Према наводима, Украјинци су се пре рата доказали Амерканцима, прикупљањем пресретнутих података који су, како се истиче, помогли да се докаже руска умешаност у обарање авиона „Малезија ерлајнса“ 2014. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинци су такође помогли Американцима да процесуирају руске агенте који су се наводно мешали у Председничке изборе у САД 2016. године.

Од 2016. године ЦИА је почела да обучава елитне украјинске снаге, јединицу 2245, која је запленила руске дронове и комуникациону опрему тако да техничари ЦИА могу да их раставе и пробију Москвине системе за шифровање.

Према НYТ, један од званичника из те јединице је на челу војне обавештајне службе – Кирило Буданов.

ЦИА је такође помогла да се обучи нова генерација украјинских шпијуна која је радила у Русији, Европи, Куби и местима где Руси имају велико присуство.

НYТ додаје да детаљи партнерства између украјинских и америчких обавештајних агенција су строго чувани деценију.

– Сада су ове обавештајне мреже важније него икада, у време када је Русија у офанзиви, а Украјина се више ослања на саботажу и далекометне ударе пројектилима које захтевају шпијуне иза непријатељских линија. И они су у великом ризику. Уколико републиканци у Конгресу окончају војну помоћ Кијеву, ЦИА ће можда морати да смањи активности – пише у тексту НYТ.

У покушају да убеди украјинске лидере, Вилијам Бернс, директор ЦИА, тајно је посетио Украјину у четвртак, што му је била 10. посета од почетка руског напада.

НYТ даље наводи да је партнерство ЦИА и Обавештајне службе Украјине (ДИУ) почела у фебруару 2014. године, када је бивши председник Виктор Јанукович пребегао у Русију. Ову сарадњу предложио је Валентин Наливајченко, који је постао шеф Безбедносне службе Украјине (ШУ).

Закони у САД забрањују обавештајним агенцијама да пруже Украјини било какву подршку за коју би се могло очекивати да има „смртоносне последице“.

Међутим, црвене линије никада нису биле јасно дефинисане, што је стварало сталну напетост у партнерском односу.

У Кијеву, Наливајченко је изабрао дугогодишњег помоћника, генерала Валерија Контратијука, шефа ДИУ, и они су створили нову паравојну јединицу која је распоређена иза руских линија да спроводи операције и сакупља податке, до којих ЦИА и МИ6 нису могли да дођу.

Након инцидента који се догодио када је Будановљева група ушла на Крим 2016. године, Американци су били веома љути и запретили су да ће окончати програм (сарадње). Након тога, тадашњи шеф ЦИА Џон Бренан, позвао је генерала Кондратјука да нагласи где су црвене линије.

Генерал је био узнемирен.

– Ово је наш рат, ми морамо да се боримо – одговорио је генерал, према речима његовог колеге.

НYТ наводи да је реакција Вашингтона коштала Кондратјука његовог посла.

НYТ додаје да су током мандата председника Доналда Трампа, ЦИА и ДИУ прошириле сарадњу како би укључиле специјализоване програме за обуку и изградњу додатних тајних база.

Додаје се да је однос био тако успешан да је ЦИА желела да примени такву релацију и са осталим европским обавештајним службама које деле заједничке интересе у супротстављању Русији.

Шеф „руске куће“, одељења ЦИА која у иностранству надгледа операције против Русије, организивала је тајни састанак у Хагу. Представници ЦИА, британског МИ6, ДИУ, холандске службе и осталих агенција сложиле су се да саставе податке које имају о Русији. Као резултат, створила се тајна коалиција против Русије, а Украјинци су били важни чланови.

Почевши од новембра 2021. године, ЦИА и МИ6 су послале поруке украјинским колегама да се Русија припрема за копнени напад, како би свргнула украјинску владу и поставила своје људе у Кијеву, које би радиле по налогу Кремља.

Обавештајни подаци су излистали имена украјинских званичника, који су Руси, наводно, планирали да убију или заробе, као и Украјинце за које су се у Кремљу надали да ће их поставити на власт.

Председник Украјине Володимир Зеленски и неки његови главни саветници „деловали су незаинтересовано“, чак и након што је директор ЦИА Бернс путовао у Кијев у јануару 2022. године да их обавести.

Како се приближавао руски напад, званичници ЦИА и МИ6 су посетили Кијев и сусрели се са украјинским колегама.

Један од званичника МИ6 се расплакао пред Украјинцима, плашећи се да ће Руси да их убију, наводи НYТ.

У то време, „старе препреке су пале, а Бајденова Бела кућа дозволила је шпијунским агенцијама да пруже више обавештајних података за смртоносне операције против руских снага на украјинском тлу“, пише у чланку њујоршког листа.

Чланак такође цитира високог украјинског званичника који је рекао да је у најмање једном случају ЦИА поделила податке са Украјином, које су помогле да се спречи завера против Зеленског.

Касније су неки официри ЦИА послати у украјинске базе.

Они су прегледали листе потенцијалних руских мета које су Украјинци спремали да гађају, упоређујући информације Украјинаца са америчким, како би потврдиле њихову прецизност.

Недавно је, међутим, дошло до кашњења у одобравању америчког пакета помоћи, па суукрајински обавештајци питали америчке колеге да ли ће САД да их напусти.

Говорећи о посети Бернса Кијеву прошле недеље, портпарол ЦИА је рекао да је демонстрирана чврста посвећеност САД Украјини и да је посета још један јак сигнал да ће се америчка посвећеност наставити.

Извор: Танјуг