Свет

МОСКВА ПРЕТИ СТРАШНОМ ОДМАЗДОМ: НАТО земља дозволила Украјини да пређе руску црвену линију

Оснивачка чланица НАТО дала је Украјини “зелено светло” да пређе руску црвену линију, на шта је је Москва реаговала претећи, а потом издала директно упозорење Сједињеним Америчким Државама у вези Крима.

До буре је дошло након изјаве Дејвида Камерона, министра спољних послова Велике Британије, током његове посете Кијеву 2. маја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Украјина би требало да буде слободна да гађа циљеве на руској територији оружјем које добија из Лондона. Украјина има то право. Баш као што Русија гађа унутар Украјине, можете сасвим да разумете зашто Украјина осећа потребу да осигура своју одбрану – рекао је Камерон, пренео је “Њузвик”.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Гађање руске територије оружјем, пројектилима и муницијом коју су Украјини дали западни савезници претходно се сматрала великом црвеном линијом за руског председника Владимира Путина. Али, Украјина се осмелила због оружја све већег домета и успеха својих напада на рафинерије, војне центре и аеродроме широм Русије, иако тврди да су до сада коришћени само дронови и пројектили домаће производње.

„Прекретница у глобалним пословима“

Камерон је током посете Кијеву потврдио посвећеност његове земље подршци Украјини, те обећао 3,74 милијарде долара војне помоћи – највећи британски пакет од почетка рата – “колико год буде потребно”.

– Даваћемо три милијарде сваке године колико год буде потребно. Управо смо испразнили све што можемо у смислу давања опреме – рекао је он.

Камерон је указао на важност да Украјина добије рат.

– Будућност у којој је Путин успешан, а Украјина потиснута је веома опасна будућност. Мислим да смо на апсолутно кључној тачки прекретници у глобалним пословима – рекао је он.

Пакет помоћи од Лондона

Свега неколико дана раније САД су одобриле историјски, дуго очекивани пакет помоћи Украјини вредан 60 милијарди долара. Пре тога Кијев није примио пакет од Вашингтона од децембра, што је руским снагама омогућило да искористе прилику и значајно напредују дуж линије фронта.

Британски премијер Риши Сунак рекао је крајем априла да Британија ставља своју одбрамбену индустрију на “ратну спремност” и обећао нови пакет војне помоћи Кијеву вредан 620 милиона долара. Како је тада објавио, последњи пакет помоћи из Лондона користиће се за брзу испоруку муниције, ПВО, дронова и инжењерске подршке Украјини. Пакет, између осталог, садржи 60 чамаца – укључујући опрему за упаде код обала, преко 1.600 ударних и противваздушних ракета, пројектиле “сенка олује”, 162 оклопна возила и четири милиона комада муниције.

Британија је један од главних европских добављача војне помоћи за Украјину.

“Сенке олује”, прецизно навођени пројектили дугог домета, већ су се показали ефикаснима у гађању руске Црноморске флоте. Кијев је овим пројектилима гађао руски ратни брод и подморницу “Ростов на Дону” у граду Севастопољу на Криму у септембру 2023. Такође су коришћени за уништавање штаба Црноморске флоте на Криму.

Како је реаговала Русија?

Москва је непосредно реаговала на Камеронову изјаву о дозвољавању Украјини да користи британско оружје за нападе на руско тло. Како је пренео “Њузвик”, Кремљ је осудио “опасну” западну реторику, наводећи да је то пример “вербалне ескалације” која би могла да угрози европску безбедност.

– Још једна веома опасна изјава… Видимо такву вербалну ескалацију од стране званичних представника. Видимо је и на нивоу шефова држава – кад је у питању Француска, а на стручнијем нивоу кад је у питању Велика Британија – рекао је “РИА новостима” портпарол Кремља Дмитриј Песков.

– То су директне ескалације тензија око украјинског конфликта, који потенцијално могу да угрозе европску безбедност, читаву безбедносну архитектуру Европе. Ово је део опасног тренда ескалације тензија кроз званичне изјаве и разлог је за нашу забринутост – додао је Песков.

Директно упозорење Америци око Крима

Након одговора Камерону, Москва је оптужила САД и друге украјинске савезнике да припремају нападе на Крим, те упозорила да би у таквом сценарију дошло до “одмазде”, наводи “Њузвик”.

Током инвазије било је више напада на Кримски мост, који је за Кијев симбол руске окупације а за Москву кључна веза за транспорт трупа и опреме на линије фронта. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је у петак да је Кримски мост, који повезује Русију са полуострвом анектираним 2014, “поново на удару”. Захарова је рекла да се припреме “спроводе отворено… уз апсолутну и директну подршку колективног Запада”.

“Њузвик” пише да је Захорова мислила на испоруку дугодометних пројектила АТАЦМС од Америке прошлог месеца, те да је указала на тврдње руског Министарства одбране да је шест таквих ракета оборено изнад Крима прошле недеље.

Амерички званичници су рекли у априлу да је Кијев почео да користи АТАЦМС, које је двапут употребио – једном против војне базе на Криму а други пут против руских снага источно од Бердјанска близу Азовског мора, како је раније навео „Аксиос“. Вашингтон је прошле године испоручио старије моделе ових ракета, али са краћим дометом од око 150 км, док нови имају домет до 300 км, што потенцијално ставља мету на стотине руских војних објеката на Криму.

Захарова је такође рекла да је Кијев спреман да прими прву испоруку авиона Ф-16 “који, према Британцима, такође могу да се користе у операцији уништавања Кримског моста”.

– Желимо да још једном упозоримо Вашингтон, Лондон и Брисел да су било какве агресивне акције против Крима не само осуђене на пропаст, већ ће примити и неуништив ударац одмазде – рекла је она не износећи више детаља.

Из америчког Стејт департмента још се нису огласили са коментаром на захтев “Њузвика”. Након изјава Захарове, руско Министарство одбране је у суботу рекло да је њихова ПВО оборила четири пројектила АТАЦМС изнад Крима, те да су последњих недеља успешно оборили 15 њих.

Извор: Блиц