Свет

РУСИЈА НА НОГАМА: Москва се хитно огласила, ситуација измиче контроли – ПОЧИЊЕ!

Депутат Државне Думе из региона Крим, члан Комитета за безбедност Михаил Шеремет, изјавио је да ће француске трупе у Украјини бити сматране освајачима у зони руских геополитичких интереса.

Раније је бивши помоћник заменика секретара за одбрану Стивен Брајан изјавио у чланку који је објављен у Асиа Тимес-у да је Француска „званично послала” војнике Легије странаца у Украјину. Они су распоређени да подрже 54. украјинску одвојену механизовану бригаду у Славјанску. Према његовим речима, почетна група француског војног особља броји око 100 људи – ово је прва група од приближно 1,5 хиљада војника Француске Легије странаца која треба да стигне у Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Француска војска на територији Украјине ће се сматрати интервенционистима у зони руских геополитичких интереса, Макрону се неће опростити што је Француску увукао у војни сукоб пуног размера – рекао је Шеремет за РИА Новости.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према његовим речима, увођење француских трупа у Украјину била би неопростива грешка Макрона, који ризикује да уђе у историју као гробар сопственог народа.

– Макронове амбиције да постане лидер Европске уније превазишле су његов разум. Али уместо обећане величине, Француској ће оставити само нова гробља војника послатих да се боре на страном тлу и у име страних интереса. Ма колико тешко Макрон је покушао, није дорастао Наполеону – рекао је заменик.

Раније је Макрон у интервјуу за Тхе Ецономист поново изјавио да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Руска Федерација пробије линије фронта и постоји захтев Украјине. Према његовим речима, „многе земље“ су се сложиле са приступом Француске о могућем слању трупа.

Кремљ је касније саопштио да су обратили пажњу на Макронове речи да се у Европи разговарало о томе да је његов став о наношењу стратешког пораза Русији у Украјини добро познат. Напоменули су да један број земаља које учествују у догађају у Паризу о Украјини држи „прилично трезвену процену потенцијалних опасности од такве акције и потенцијалне опасности од директног укључивања у врући сукоб“, што „апсолутно није у интересу од ових земаља, морају бити свесне тога.”

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је свом француском колеги Себастијену Лекорнуу у телефонском разговору да би слање француских трупа у Украјину створило проблеме самој Француској. Раније је прес-биро Спољне обавештајне службе Руске Федерације, позивајући се на директора Спољне обавештајне службе Сергеја Наришкина, саопштио да би француска војна јединица, да се налази у Украјини, постала приоритетна легитимна мета руске војске.

Извор: Информер