Свет

ЗАПАДНИ БАЛКАН ПОСТАЈЕ ПОПРИШТЕ СУКОБА ВЕЛИКИХ СИЛА? Шеф Бундесвера поручио Србима: „Нећемо вам дозволити…“

Министар одбране Немачке Борис Писторијус изјавио је у Сарајеву да треба спречити утицај Русије у Босни Херцеговини и да злоупотреби овај регион.

Писторијус је на конференцији за новинаре, после састанка са министром одбране БиХ Зуканом Хелезом, рекао да се „уочава да постоје тензије“ и истакао да БиХ „не може бити на два венчања“, већ да сви у БиХ морају јасно показати да желе да приступе Европској унији, пренео је Радио Слободна Европа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Желимо да подржимо БиХ и да спречимо да Русија доведе до додатне кризе, дестабилизације, да злоупотреби ову зону, како би ширила свој утицај, надајући се да ће на тај начин десетабилизовати Запад“, рекао је Писторијус и захвалио БиХ за „јасан став према Русији“ када је у питању повреда хуманитарног права и агресија на Украјину.

„НАТО и ЕУ имају јасан став када говоримо о ревизионистичком и агресивном деловању Русије. То је тако и то ће остати тако. И најважније је да партнерство између НАТО и БиХ од 2006. године тече врло успешно. Настојаћемо и даље ићи у том смислу, имамо политику отворених врата“, рекао је Писторијус.

Додао је како је немачка влада уложила од 2021. године око 14 милиона евра у опремање и јачање Оружаних снага БиХ.

Немачка је током 2023. године донирала Оружаним снагама БиХ око 6,5 милиона евра. За обнову касарни и инфраструктуре донирала је око пет милиона, а за набавку униформи око 1,5 милион евра.

Поред тих донација, Немачка је претходних година донирала више од 20 милиона евра за различиту опрему и возила за Обавештајно-сигурносну агенцију БиХ, Граничну полицију БиХ. Немачки војници су се након више од деценије прошле године поново придружили мировним снагама ЕУ у БиХ.

Планирано је да се немачки министар одбране састане и са члановима Председништва БиХ и високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом.

Извор: ФоНет