Свет

ЗЕЛЕНСКИ ДОБИО НАЈГОРЕ МОГУЋЕ ВЕСТИ ИЗ САД: Блокирали су

СЕНАТ Сједињених Америчких Држава у није успео данас да усвоји додатни споразум који је укључивао помоћ Украјини, Израелу и Тајвану, као и амбициозни пакет за безбедност граница и имиграцију који је изазвао широко противљење конзервативних републиканаца у оба дома од објављивања у недељу.

Очекивало се да ће републиканци у Сенату то блокирати усред противљења бившег председника Доналда Трампа и највиших републиканаца у Представничком дому, наводи Си-ен-ен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Резултати гласања су 49-50. За усвајање споразума је било потребно 60 гласова. Гласање је ишло углавном по партијској линији осим пет демократских гласова против и четири републиканаца који су гласали за, преноси Фокс њуз.

Пакет од 118 милијарди долара укључује 60 милијарди долара за Украјину, 14 милијарди за Израел, помоћ Тајвану, хуманитарну помоћ Гази и 20 милијарди долара за решавање историјске и текуће кризе на јужној граници. Дошао је као одговор на додатни захтев Беле куће за финансирање поднет Конгресу крајем прошле године.

У сржи граничног пакета била је „хитна гранична власт“ која је наложила протеривање миграната када ниво миграната премаши 5.000 људи дневно у односу на седмодневни просек.

То би такође сузило услове за добијање азила уз убрзавање процеса са година на месеце, обезбедило би тренутне радне дозволе за тражиоце азила и финансирало масовно повећање особља на граници и већи број имиграционих судија.

Такође укључује повећан број зелених карата, додатно финансирање за невладине организације и градове који примају мигранте, 650 милиона долара за финансирање граничних зидова и 450 милиона долара за земље које могу да прихвате и поново населе илегалне имигранте.

Сенатори ће сада прећи на још једно гласање о помоћи за националну безбедност — која такође укључује милијарде за савезнике Индо-Пацифика и 10 милијарди долара хуманитарне помоћи за Газу, Украјину и друге нације – без граничних реформи.

То би дало новац Украјини, Израелу и Тајвану.

Чинило се да тај закон у среду рано има све већу подршку за превазилажење процедуралне препреке, али републикански сенатори су са поподневног састанка изашли са мање оптимизма у погледу његове будућности, преноси Вашингтон пост.

Бајден бесан након гласања: За све је крив Трамп

Председник Џо Бајден оштро је оптужио републиканце након што су у Сенату блокирали усвајање споразума о граници и пакет стране помоћи.

Бајден је рекао да, никада није мислио да ће видети нешто као што сада види на Капитол Хилу, и окривио свог противника, бившег председника Доналда Трампа да је звао и „претио“ законодавцима „одмаздом“ ако подрже пакет, који је укључио више америчких средстава за Украјину и Израел.

Републиканци,тврди Бајден, „одлазе зато што их Доналд Трамп зове и прети им“.

Извор: Новости