Свет

ЗЕЛЕНСКИ ПОВУКАО ЛУКАВ ПОТЕЗ У АЛБАНИЈИ: Србија у проблему

Украјински председник Володимир Зеленски предложио је данас на Самиту у Тирани да се оформи посебан форум за одбрамбену индустрију између Украјине и земаља Балкана, и изнео предлог о заједничкој производњи муниције.

– Поносни смо што у Украјини послује око 500 одбрамбених компанија, али то није довољно да победимо Путина. Видимо проблеме у снабдевању муницијоим, и заинтересовани смо да заједнички производимо муницију са вама’ – рекао је Зеленски, додајући да безбедносни напори Украјине и балканских земаља треба да се испреплићу и ојачају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да Украјина и балканске земље заслужују да буду део европске и евроатлантске заједнице.

– Сматрамо да поштовање сваког народа и право на безбедност треба да буду универзални принципи. До тога се може доћи кроз сарадњу. Сматрамо да свака земља у Европи која одржава принципе европске заједнице и жели да постане чланица, заслужује пуноправно чланство у ЕУ – рекао је Зеленски.

Зеленски се током свог обраћања захвалио домаћину Самита, албанском премијеру Едију Рами на подршци Албаније Кијеву.

– Захваљујем премијеру Рами на личној подршци, као и на подршци целе земље. Ценим гостопримство и прилику да тазговарамо о томе како да оснажимо целу Европу. Сада се одређује пут којим ће Европа ићи у наредним генерацијама – рекао је Зеленски и додао да је за све слободне земље важно да режим руског председника Владимира Путина изгуби.

Албански премијер Рама је истакао да је Албанија “дубоко почаствована“ што је Зеленски допутовао у Тирану.

– То је рат који није изабрала Украјина, нити заједница народа, он је настао из старог империјалистичког сна – рекао је Рама.

Истакао је да је присуство Зеленског у Тирани знак да Путин није потиснуо вољу украјинског народа да буде слободан. “Путин је желео да Украјину збрише с мапе за неколико дана, али она је данас присутнија више него икад“, рекао је Рама.

Извор: Танјуг