Свет

ПУТИНОВ НАЈБЛИЖИ САРАДНИК ОТКРИО ШТА ЧЕКА САД: Тражили сте, сад гледајте! Москва почиње да игра Вашингтонову игру

Секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев, највећи савезник председника Владимира Путина, обећао је да ће помоћи земљама Латинске Америке да се супротставе, како каже, америчким покушајима да се мешају у њихове унутрашње ствари.

Патрушев је своје тврдње изнео у Никарагви, на чијем челу је бивши герилац Данијел Ортега, и после састанка са бившим кубанским лидером Раулом Кастром у Хавани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси ТАСС, Патрушев је рекао да су латиноамеричке земље добро свесне покушаја Сједињених Држава да изврше економски и политички притисак на оне чија политика не одговара Вашингтону.

„Москва може да спречи мешање у унутрашње ствари ваших земаља“

– Латинска Америка остаје важна зона мира, својеврсно острво стабилности. За нас је важно да више земаља у том региону тежи независној политици – рекао је Патрушев у Манагви, а преноси ТАСС.

Нови успех Русије! Авдејевски правац постао ноћна мора за Украјину! Украјинци покушали диверзију!
Москва ће, додао је он, наставити да „делује у оквиру постојећих средстава како би спречила мешање у унутрашње ствари ваших земаља, као и кампање за дискредитацију њихових легитимних власти, застрашивање њиховог становништва и дестабилизацију њихових економија“.

Рат у Украјини изазвао је највећу кризу у односима Русије и Запада од 1962. године и Кубанске ракетне кризе, сматрају руске и америчке дипломате.

Након што је Запад увео санкције које амерички и европски лидери називају најстрожим санкцијама против велике економије, Русија се окренула од Европе и САД и ојачала своје везе са земљама Азије, Блиског истока, Африке и Латинске Америке.

„Развијање добрих односа са Латинском Америком један је од приоритета Москве“

На својој латиноамеричкој турнеји, Патрушев би требало да посети и Боливију и Венецуелу, где је, као и на Куби и у Никарагви, на власти левичарска влада са хладним односима са Вашингтоном.

Патрушев је рекао да развој добрих веза са Латинском Америком и Карибима остаје „један од кључних приоритета Москве“.

Патрушев и Кастро су на Куби разговарали о сарадњи у области безбедности, саопштио је руски Савет безбедности, преноси агенција Интерфакс.

– Николај Патрушев је потврдио Раулу Кастру да Москва остаје привржена духу стратешког партнерства две земље – наводи се у саопштењу за јавност.

Извор: Хина