Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! Ово су нова правила у градском превозу која ћете морати да испоштујете

У другој фази, градски превоз ће моћи да користе ђаци и студенти, а у трећој незапослени, туристи и пензионери до 65 година.

Јавни градски превоз у Београду поново ће кренути од 8. маја, када ће на улицама престонице бити 1.290 возила, док је у резерви још око 100 возила, која бити стављена у погон, ако за тим буде било потребе, како не би долазило до гужве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обављаће се по фазама, од којих прва подразумева превоз запослених, а путници ће морати да се придржавају прописаних правила у циљу спречавања ширења вируса корона.

То је данас речено на конференцији поводом покретања јавног превоза у погону ГСП на Новом Београду, где су представљена два нископодна соло-аутобуса, спремна за превоз путника.

– Данас обележавамо враћање у редован живот, јер када у Београду профункционише градски превоз, сви ће осетити да се враћамо у нормалну – рекао је Предраг Кон, епидемиолог Градског завода за јавно здравље, који је и прописао правила понашања приликом коришћења градског превоза.

Кон је истакао да су мере донете како би се максимално смањио ризик од инфекције у градском превозу.

Такође, подсетио је да ће у првој фази превоз користити само запослени, а да ће тек на крају, у четвртој фази, превоз моћи да користе и најосетљивије категорије становништва, односно старији од 65 година.

Кон је рекао да верује да ће то бити релативно брзо, зато што се не очекује да ће вирус бити активан после маја.

Епидемиолог из Инситута за јавно здравље „Батут“ Славица Марис појаснила је да ће путници морати да носе заштитну опрему приликом коришћења градског превоза, да ће се улазити само на предња врата у возила у којима су обележена места за седење и стајање, што значи да ће број путника у једном возилу бити ограничен.

Навела је да се у возилима неће укључивати клима, односно да ће се проветравати природним путем.

Истакла је да су појачане мере дезинфекције свих контактних површина у возилу и апеловала на грађане да поштују прописане мере.

У другој фази, градски превоз ће моћи да користе ђаци и студенти, а у трећој незапослени, туристи и пензионери до 65 година.

Градски секретар за саобраћај Јовица Васиљевић рекао је да у случају да се путници не придржавају прописаних мера и да у возилу нема места за нове путнике, односно да су сва обележена места попуњена, возачима ће бити дозвољено да у возила не приме путника.

У случају потребе, возачи ће моћи да зауставе возило и обавесте надлежни оперативно-контролни центар, који ће одмах позвати комуналну милицију или полицију, ради интервенције.

Директор ГСП „Београд“ Радиша Момчиловић рекао је да је то предузеће извршило све неопходне припреме, да је набављен потребан број налепница и да це сва возила бити адекватно обележена до петка, 8. маја.

– Спремно очекујемо почетак рада градског превоза – навео је Момчиловић.

Извор: Тањуг