Свет

ЗЕЛЕНСКИ СМЕНИО ЗАЛУЖНОГ: Ово је нови командант украјинске војске

Председник Володимир Зеленски разрешио је дужности главног команданта Валерија Залужног, а на његово место именовао генерала Александра Сирског, јавља Кyив Индепендент.

Председник Володимир Зеленски разрешио је дужности главног команданта Валерија Залужног, а на његово место именовао генерала Александра Сирског, јавља Кyив Индепендент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Срео сам се са генералом Залужнијем, захвалио му се на две године службе“, написао је Зеленски у посту у Телеграму на којем је председник стајао заједно са Залужнијем.

„Разговарали смо и ко би могао да се придружи руководству Оружаних снага. Сада је време за такво ресетовање“, додао је Зеленски.

Саопштење је уследило након више извештаја украјинских и страних медија, који су се поyивали на анонимне изворе у влади, да је Зеленски одлучио да отпусти главнокомандујућег украјинске војске.

Зеленски је потврдио у интервјуу 4. фебруара за италијанску медијску куц́у Раи Неwс да планира ресетовање украјинског руководства великих размера које би могло укључити неколико кадровских промена мимо војске.

Залужни је, уз председника, објавио сличну поруку, такође са заједничком фотографијом.

„Управо смо се састали са председником. Важан и озбиљан разговор. Донета је одлука о потреби промене приступа и стратегије“, написао је Залужњи.

„Изазови 2022. године се разликују од оних 2024. године. Стога, сви морају да се мењају и прилагођавају новим реалностима. Да заједно победимо“, додао је он.

Извор Кyив Индепендента у Генералштабу Оружаних снага Украјине потврдио је раније прошле недеље да је Залужни требало да буде смењен. Извор није био овлашћен да разговара са новинарима.

Одговарајући на медијске извештаје, Сједињене Државе, главни савезник Украјине, саопштиле су Кијеву да се неће мешати у кадровске одлуке у земљи, рекао је 4. фебруара амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан.

Залужни је био главнокомандујући од јула 2021. Извештаји о неслагању њега и Зеленског су се први пут појавили у новембру 2023.

Наводно неслагање између њих двоје привукло је повећану пажњу након Залужнијевог интервјуа о стању рата за Тхе Ецономист 1. новембра, у којем је рекао да постоји опасност да Украјина уђе у замку дуготрајног рата.

Зеленски је рекао да се не слаже с овим ставом током брифинга 4. новембра.

Украјински медиј Украинска правда је тада 4. децембра објавио да је Зеленски наводно „заобилазио“ Залужног у комуникацији са неким војним командантима, позивајући се на анонимне изворе.

Зеленски је на конференцији за новинаре 19. децембра рекао да има „радни однос“ са главнокомандујућим генералом Валеријем Залужним, одговарајући на питање о њиховом наводном спору.

„Он и Генералштаб су одговорни за ситуацију на бојном пољу. Тамо има много питања за решавање“, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре.

Анкета из децембра 2023. показала је да 43 одсто Украјинаца верује да може да постоји неслагање између Зеленског и Залужног, али само 8 одсто је одговорило да верује да је ситуација веома озбиљна.

Анкета је такође показала да Залужњи има 92 одсто поверења, што га чини војним вођом земље од највећег поверења, и да огромна већина Украјинаца (72 одсто) не би одобрила његову смену.

Извор: Телеграф.рс