Свет

ЧЕШКИ ГЕНЕРАЛ ЗАЛЕДИО КИЈЕВ: Путин је спремио 60 хиљада војника и потребну технику, припрема се за…

Русија сада спроводи операције које су тактичка припрема за почетак њене пролећне офанзиве, рекао је бивши чешки министар одбране генерал Јиржи Шедиви. Он је додатно указао да Руси имају спремних до 60 хиљада војника и опрему потребну за офанзиву. Украјинци ће, наводи даље, морати нешто да предузму, треба да се одлучи шта.

Према генераловим речима, проблем Оружаних снага Украјине је недостатак војника, а политичари „одлажу одлуку о мобилизацији, јер ће им то смањити популарност“.

– Ако Кијев у блиској будућности не пође на то, Украјина ће претрпети велике губитке – сматра Шедиву.

Подсетимо, Јиржи Шедивű био је на челу чешког Министарства одбране од 4. септембра 2006. до 9. јануара 2007. године. Од 1. септембра 2012. до 5. августа 2019. године био је амбасадор Чешке Републике при НАТО. У септембру 2019. постао је специјални агент чешког Министарства спољних послова за „нове претње и борбу против дезинформација и непријатељског страног утицаја“.

Јиржи је син бившег чешког министра спољних послова, дипломате, бившег заточеника нацистичких логора и члана Комунистичке партије Чехословачке Јарослава Шедивог.

Извор: Факти