Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ШОКУ: Добио је „не“

Фото: Х принтскрин

Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је данас да Словачка неће слати своје војнике на територију Украјине.

„Словачка ће Украјини понудити могућност да обучава војнике на нашој територији, конкретно јединице за разминирање“, рекао је премијер после седнице владе уочи самита представника ЕУ и других земаља НАТО-а данас у Паризу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Паризу ће бити речи о „новом квалитету, новом обиму подршке Украјини у наредном периоду“, рекао је Фицо и додао да жели да отвори тему мировног плана.

„Тезе преговора сведоче о томе да ствари у Украјини иду далеко од очекиваног. Како је могуће да имамо ратни план, а немамо мировни?“, рекао је премијер, преноси словачки дневник Стандард.

Са одлуком да се словачке трупе не шаљу у Украјину сагласиле су се преостале две коалиционе странке Глас и Словачка национална странка (СНС).

Лидер Гласа Петер Пелегрини је оценио да ће, ако европске земље пошаљу трупе у Украјину, то ситуацију закомпликовати.

„У случају да дође до таквог померања и да се у Украјини стационирају војни системи са војницима из страних земаља, лично то сматрам ескалацијом тензија. Дакле, у потпуности подржавам став владе да Словачка неће слати ниједног војника у Украјину, већ ће наставити разумну и конструктивну сарадњу, као и до сада“, рекао је он на конференцији за новинаре после седнице Владе и седнице Савета безбедности Словачке

Пелегрини је оценио да је грешка што се у агенди конференције у Паризу не спомиње почетак мировних преговора.

Такође је подвукао да државе могу послати војну технологију и војнике у Украјину „не на основу мандата НАТО-а, већ на основу билатералних споразума између појединих држава и украјинске владе“.

Извор: Танјуг