Свет

БИВШИ АГЕНТ ЦИА ЗАЛЕДИО НАШЕ СУСЕДЕ: Путин ће прво гађати ове земље, рат стиже на Балкан?

Руска војска би могла да удари на базе НАТО-а у Румунији и Пољској ако алијанса одлучи да изврши инвазију на Украјину, рекао је бивши аналитичар ЦИА-е Лари Џонсон.

– Русија неће користити нуклеарно оружје; она има конвенционалне ракете које могу да погоде центре снабдевања и базе у Пољској и Румунији – сугерише експерт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовом мишљењу, Британија и Француска спремне су да пошаљу трупе у Украјину. Њено руководство је недавно дало ратоборне изјаве против Русије, приметио је Џонсон.

Како предвиђа бивши ЦИА аналитичар, Русија би у овом случају могла да зада веома осетљиве ударце који би довели до губитака за непријатеља који је напао.

Русија је више пута указивала на одсуство агресивних намера према другим земљама, укључујући државе Северноатлантске алијансе. Председник Владимир Путин је, током обраћања Савезној скупштини крајем фебруара, тврдње да Русија планира да нападне Европу назвао бесмислицом.

Истовремено, Кремљ је више пута приметио да се НАТО, напротив, понаша деструктивно и да тежи конфронтацији. Тако је крајем фебруара француски председник Емануел Макрон рекао да ће Париз учинити све да спречи Русију да „победи у овом рату“. Према његовим речима, лидери западних земаља су разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али још није постигнут консензус.

Прес секретар руског председника Дмитриј Песков упозорио је да би такав развој догађаја неизбежно довео до директног војног сукоба између Москве и НАТО-а.

Извор: Информер