Свет

ЦИА УПОЗОРИЛА БАЈДЕН: Руси су спремни

Фото: Јутјуб

ЦИА је 2022. упозорила америчког председника Џоа Бајдена да постоји 50 одсто или више шансе да ће Русија употребити нуклеарно оружје, пише Њујорк тајмс.

Како су навели, Русија би била спремна на такав корак ако би се утврдило да су њене снаге десетковане и да је илегално припојена територија Крима у опасности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њујорк тајмс је објавио да је Бајден управо из тог разлога одржао говор „Армагедон“ у Њујорку 6. октобра 2022. Тада је амерички председник рекао да се „САД нису суочиле са могућношћу Армагедона од Кенедија и Кубанске ракетне кризе“.

Бајден је том приликом упозорио да је руски председник Владимир Путин озбиљан када помиње нуклеарни напад.

„Путин се не шали када говори о потенцијалној употреби тактичког нуклеарног, биолошког или хемијског оружја јер је његова војска, вероватно, знатно подбацила”, рекао је Бајден.
У фебруару 2022, након што је Русија извршила инвазију на Украјину, амерички обавештајни званичници су првобитно рекли да нема доказа да Русија планира да употреби оружје за масовно уништење.

Али када је Украјина извела контранапад и почела да потискује руско напредовање, ЦИА је упозорила да је пресрела све разговоре руских снага о могућности употребе тактичког нуклеарног оружја мањег домета.

Марк Мили, бивши председник Здруженог генералштаба, назвао је ситуацију „нуклеарним парадоксом“ за САД. „Што су Украјинци успешнији против Руса, већа је вероватноћа да ће Путин запретити да ће употребити нуклеарну бомбу или је заиста употребити“, прокоментарисао је Мили.

Новинар Си-Ен-Ена Џим Сјут добио је информацију од високих званичника Бајденове администрације да се тим америчког председника ригорозно припрема за могући руски нуклеарни напад на Украјину. Високи званичник је наводно рекао да се Савет за националну безбедност састао да разговара о томе како ће САД одговорити на руски нуклеарни напад и како да га одврате или спрече.

Њујорк тајмс наводи да, сада када се чини да Русија има предност на линијама фронта, америчке обавештајне агенције више не верују да постоји непосредна опасност од нуклеарног напада.

Међутим, руски председник није искључио могућност употребе нуклеарног оружја. У свом обраћању нацији, Путин је рекао: „Западне земље морају да схвате да и ми имамо оружје које може да погоди циљеве на њиховој територији. То прети да изазове сукоб нуклеарним оружјем и прети да уништи цивилизацију. Зар Запад то не разуме?“

Извор: Индекс