Свет

ЂИНПИНГ ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ: Кина очекује напад, спремите се за рат

ЛИДЕР из Пекинга Си Ђинпинг позвао је кинеске оружане снаге да се припреме за војне сукобе на мору, да би ова, једна од најмногољуднијих земаља света, „заштитила своја поморска права и националне интересе“.

Како је пренела државна телевизија, Си је оценио да „је од виталног значаја развити систем одбране сајбер простора и повећати способност заштите националне мрежне безбедности“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Си, који је и генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Кине и председник Централне војне комисије, изнео је то на пленарном састанку делегације Народноослободилачке армије и Народне оружане полиције на другој седници 14. Националног народног конгреса, што је највише законодавно тело Кине. Си је позвао оружане снаге да створе јачи осећај мисије, продубе реформе и представе иновације како би свеобухватно унапредили стратешке сопсобности у областима у развоју.

После разговора, он је апеловао на „координацију дејстава“. Само дан раније је и Северна Кореја, лојални кинески савезник, увела највиши степен борбене готовости, пошто је њен лидер Ким Џонг Ун, затражио од војске да буде спремна за рат.

Кина је управо најавила и повећање војног буџета за 7,2 одсто, што је додатно подстицање одбрамбене касе, која се више него удвостручила током 11 година, колико је Си на председничкој функцији. Пекинг све чешће истиче да је Тајван суверена кинеска територији. Ову област, истовремено, САД наоружавају, иако се декларативно залажу за политику једне Кине. Пекинг се оштро супротставља тим потезима Вашингтона, чиме напетост између две највеће светске економије расте.

У последњих неколико година, подсећају медији, тајванска администрација тврди да Кина примењује „сукоб у сивој зони“ и користи нерегуларне тактике да исцрпи непријатеља, без прибегавања отвореним биткама. Наводно је Пекинг покренуо тактику „засићене сиве зоне са више фронтова да би узнемиравао Тајван, уз тврдњу да су патроле бродова и авиона, такође, повећане“.

Спровести планове

КАКО пише „Чајна дејли“, Си Ђинпинг је нагласио да приоритет војске мора да буде у кључним пројектима, као и да у потпуности ваља спровести повезане планове поморских операција. Посебна пажња мора да се посвети заштити поморских права и поморској економији да би се ојачала моћ нације на води. Истог дана кад је Си овој изјавио, Министарство Тајвана објавило је извештај у ком наводи да је Кина повећала рат у сивој зони против Тајвана, „са намером да засити подручја која окружују острво балонима, дроновима“.

– Кина је покушала да повећа терет наших поморских и ваздушних снага и да замагли постојање средње линије у мореузу – прецизира Тајпеј, мислећи на незваничну границу између две стране. – Кина је, такође, укључила истраживачке и војне бродове у покушају да прикрије војне активности.

Извор: Новости