Свет

ОНИ СЕ НЕ ШАЛЕ: Велика европска сила се спрема за рат, војници спавају по 4 сата на обуци

Француске војне снаге спремају се за сукоб високог интензитета против непријатеља који може да се мери са њиховом војном снагом.

То је значајна промена за војску која је провела деценије борећи се против побуњеника у земљама као што су Мали и Авганистан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пуковник Аксел Денис, шеф Центра за борбену обуку (ЦЕНТАЦ) у Маји-ле-Кампу, у источној Француској, рекао је да сукоб у Украјини, који сада траје већ трећу годину, враћа потпуни рат на европски континент.

Током посете кампу, он је за Политико рекао да је свет открио своју праву природу – нестабилан је, опасан и није свако свакоме пријатељ.

Он је истакао да се припремају за културу приправности и спремности за брзе промене. Денис је нагласио да је ЦЕНТАЦ једино место у Француској где можете искусити шта рат значи.

Обука као прави рат

У ЦЕНТАЦ-у су услови за обуку војника врло слични реалном ратишту. Звук, топлота и светлост артиљеријске ватре се репродукују, а лажне мине су разбацане по логору, док се радио-комуникација може прекинути без упозорења. Овај камп, са површином од 120 квадратних километара, јединствен је у Француској. Покрива подручје веће од Париза. То је једино место где различите јединице француске војске – пешадија, оклопна артиљерија и инжењери – које су обично расуте широм земље, могу заједно да тренирају. То је уједно и једино место где двадесетак тенкова „леклерк“ учествује у акцији током целе године.

Официри не наводе имена потенцијалних непријатеља, али је обука усмерена на припрему војника за борбу против непријатеља попут Русије. Генерал Пјер Шил, шеф војске, рекао је у јануару да се Француска, после деценија војних операција у Африци, све више фокусира на источни руб Европе и да њене оружане снаге морају бити кредибилне.

Француска војска планира да буде у стању да распореди дивизију од око 25.000 војника у року од 30 дана до 2027. године.

„Иако нисмо у истој ситуацији као Украјина, ми смо део коалиције, а са тим долазе и одређене обавезе. Појам кредибилитета у колективној одбрани, посебно као део снага у НАТО, јесте кључан“, нагласио је новинарима генерал Шил.

У сценарију прилагођеном француским приправницима њихов задатак је да успоре своје противнике, а играју искусне трупе стално стациониране у ЦЕНТАЦ-у. То није нимало лак задатак. Главна лекција коју су официри ЦЕНТАЦ-а научили из ситуације у Украјини је избегавање фронталних напада који резултирају великим жртвама и не успевају да отерају непријатеља. Уместо тога, кључно је да пешадија, оклоп, инжењери и артиљерија, интегрисани са новом технологијом као што су беспилотне летелице које шаљу информације назад војницима и обезбеђују снагу на бојном пољу, раде заједно на координисан начин.

„Поуке рата у Украјини потврдиле су важност комбинованог борбеног дејства. То је једини начин борбе“, рекао је пуковник Винсент, шеф канцеларије за координацију и управљање логором, чије презиме није саопштено из безбедносних разлога.

„Тешка обука, лак рат“

Како се обука наставља, расположење у седишту ЦЕНТАЦ-а је све мрачније.

Официри саопштавају да је непријатељ успео да уништи оклопна возила, што значи да полазници морају да се боре са мање опреме. Завршна вежба траје 96 сати. Војници спавају у просеку четири сата ноћу, обично у неудобним војним возилима. Морају се кретати сваких пет минута или се суочити са (лажним) експлозијама.

„Ако њихова реакција буде непримерена, следи казна“, рекао је пуковник Аксел Денис.

„То је физички обрачун, али пре свега, ради се о жељи да траје, да се бори, да се доминира.“

Учесници се баве електронским ратовањем, суочавају се са логистичким изазовима и хемијским претњама и морају да доносе одлуке високог улога док не спавају. Војници такође уче да раде са мапама уместо са компјутерима и телефонима, како би били спремни за ситуације на бојном пољу где њихови противници ометају мреже. У доба у коме су сви стално хиперповезани, тренери ЦЕНТАЦ-а желе да трупе буду свесне ризика од „умрежавања“. „Паметни телефони и друштвени медији су права претња за војнике“, рекао је потпуковник Винсент.

Непријатељске снаге имају алате за детекцију сигнала и ватрену артиљерију на откривеним локацијама; један капитен је изгубио цео свој тим због паметног телефона. По завршетку обуке, војници ће добити оцену учинка и оцену на скали од један до пет.

„Никада нисмо дали петицу“, рекао је потпуковник Винсент.

„Како гласи мото француске Легије странаца: тешка обука – лак рат“, додао је он.

Извор: Вечерњи лист