Свет

ДРАМАТИЧНО ОБРАЋАЊЕ ЛАВРОВА: Запад има нову мету, страдаће ова држава

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

МОСКВА – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да Запад настоји да преузме контролу над Молдавијом, „као што је то учинио са Украјином“.

„Од самог почетка постсовјетске ере, Запад је почео да се увлачи у односе између Русије и њених суседа. Запад и даље води исту политику. То је видљиво и у Централној Азији, у Закавказју. То је, такође, видљиво и у европском делу бившег Совјетског Савеза – Украјини и Молдавији, коју отворено спремају да постане наследник Украјине са становишта преузимања целокупног њеног руководства“, рекао је Лавров новинарима, преноси РИА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конгрес непризнате Придњестровске Молдавске Републике усвојио је прошле недеље резолуцију којом је затражио помоћ од Русије услед, како се наводи, економских, социјалних, хуманитарних и војно-политичких изазова и претњи без преседана.

Односи Москве и Кишињева погоршали су се након што је прозападно оријентисана политичарка Маја Санду постала председница Молдавије крајем 2020. године, наводи руска агенција.

Санду је прошле године представила Стратегију националне безбедности којом се, између осталог, проглашава партнерство са Сједињеним Државама кључним аспектом националне безбедности.

Кремљ, са друге стране, стратегију сматра највећом претњом.

Извор: Танјуг