Свет

ЗАХАРОВА ЗАПАЊИЛА НЕМЦЕ: Русија ће брзо завршити денацификацију Украјине, а следећа на реду је Немачка

Немачка би се могла суочити са „страшним последицама“ ако се нешто не предузме у вези са начином размишљања који је довео до разговора генерала Луфтвафеа, поручује портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

РТ је објавио снимак и транскрипт разговора од 19. фебруара између високих челника немачког ваздухопловства, у којем су разговарали о томе како би ракете дугог домета Таурус могле да буду распоређене против Кримског моста, на захтев Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Како сада разумемо, они нису у потпуности денацификовани. Ако се ништа не предузме, ако овај процес не заустави сам немачки народ, то ће пре свега довести до страшних последица по саму Немачку – изјавила је Захарова новинарима на маргинама Светског омладинског фестивала (ВИФ 2024) у Сочију.

Раније током дана, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је разговор Луфтвафеа доказ директне умешаности Запада у сукоб у Украјини. Песков је изјавио да су војни официри који су учествовали „суштински и конкретно“ разговарали о плановима за покретање напада на руску територију.

Према Кремљу, сада се поставља питање да ли је немачка војска деловала на своју руку – што отвара питања цивилне контроле – или је њихова дискусија била у складу са званичном политиком владе.
– Обе могућности су заиста лоше – изјавио је Песков.

Денацификација је била политика СССР, САД, Велике Британије и Француске након Другог светског рата, са циљем да се нацистичка идеологија уклони из немачке и аустријске политике, друштва, културе, привреде, судова и новинарства.

Русија је оптужила актуелну власт у Кијеву да је рехабилитовала нацизам. Она је обећала да ће „денацификовати“ Украјину као један од циљева своје војне операције, која је почела у фебруару 2022.

САД и њихови савезници из НАТО-а одговорили су слањем оружја, муниције и залиха у Украјини у вредности од преко 200 милијарди долара, истовремено инсистирајући да нису директно укључени у сукоб.

Извор: Медији