Свет

ГАЛИЈАШЕВИЋ ТВРДИ: На нападу у Москви је њихов потпис, најављују сукобе на Балкану

Џевад Галијашевић (фото: ЈуТЈуб)

Стручњак за борбу против тероризма, Џевад Галијашевић, рекао је Срни, да је тероризам базни геополитички инструмент Америке која га користи на украјинском фронту, те да су сви терористички напади у свету у последње две године искључиво у вези са украјинско-руским сукобом, што сведочи о томе да и последња терористичка акција у Москви има амерички потпис.

Галијашевић је истакао да је Америка „мајка“ тероризма и да синоћњи напад у Москви има амерички рукопис.

Придружите се првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да је напад у Москви посебно припремљена, планирана специјална војна операција, која захтева логистичку подршку, финансије, обуку и одабир мете.

„И ако се види начин на који су реговали из америчке дипломатије и америчка обавјештења да се у Москви не обилазе тржни центри и концертне дворане, да се избјегавају мјеста окупљања људи, види се да су Американци не само знали да ће се акција десити, него да су учествовали у њеној организацији“, указао је Галијашевић.

Он је рекао да су језгро америчке војске у Авганистану која се борила против Талибана били Таџикистанци.

„Откривено је да говоримо о Таџикистанцима, којих у самом Таџикистану има око 3,7 милиона, а у Авганистану их има 11 милиона“, указао је Галијашевић.

Он је подсетио да су Американци у оружаним снагама Авганистана изградили и обучили око 300.000 Таџикистанаца и око 100.000 Азара и Узбека, а готово 100.000 војника су повели са собом напуштајући Авганистан.

Галијашевић је нагласио да су управо ти специјалци и војници америчког интереса и припадници америчких оружаних снага извршиоци и ове терористичке акције, а организације „Исламска држава“ и „Ал каида“ специјалне једнице америчке обавештајне заједнице за ударе по свету, на Балкану и по Русији.

„Ако све ово погледамо, наравно да и ми имамо разлога да се осјећамо угрожени јер у Сарајеву постоје снажне везе и са организацијама које помажу у мобилисању исламског олоша за америчке потребе, за терористичке акције, а прије свега говорим и организацији `Муслиманске браће`, односно Младих муслимана и Патриотске лиге који постоје у Сарајеву и саме Странке демократске акције“, рекао је Галијашевић.

Он је напоменуо да је, када се све ово узме у обзир, као и претње које је ових дана упутио специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар, јасно да и у Републици Српској, коју оптужују да је проруски оријентисана, постоји бојазан од таквих напада, и од Америке, и од радикалних исламиста.

„Ми имамо америчку политику већ деценијама против себе и сигурно је да имамо разлоге да страхујемо и да предузимамо одређене безбједносне мјере“, рекао је Галијашевић.

Он је подсетио да мрежа тих организација делује у БиХ, као и на остатке муџахединског покрета, на обучене вође муџахедина из БиХ, терористичке структуре настале на тим основама, као и да постоји готово 10.000 људи који пролазе кроз безбедносне евиденције служби у региону, при томе и 100 вехабијских насеља која се користе повремено и као центри за обуку и центри за предавања и за мобилизацију.

„Када се у обзир узме све то, као и чињеница да је око 500 људи ишло да ратује у Сирији, да се у овом моменту више од 250 људи из БиХ налази на украјинском ратишту на страни украјинских нацистичких снага, онда је јасно да имамо озбиљне разлоге за забринутост“, упозорио је Галијашевић.

Он је подсетио и да је Америка најавила и могућност међуетничких сукоба на Балкану.

„Послала нам је поруку да раде на томе, а да сама објава те чињенице треба да скине одговорност са њих и да их представи забринутом страном у цијелом том процесу“, напоменуо је Галијашевић.

Руска Федерална служба безбедности саопштила је да је напад у концертној дворани код Москве темељно планиран и да су нападачи покушали да побегну аутомобилом крећући се према руско-украјинској граници.

Извор: Срна

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ