Свет

ХАОС НА НЕБУ: Подигнуто 20 борбених авиона

Кинеске снаге у среду послале 20 авиона у зону противваздушне одбране острва, наводи се у дневном извештају тајванског министарства одбране.

Војни авиони су били међу 32 откривена у близини самог Тајвана у четвртак од 24 сата до 6 сати ујутро, према Тајпеју, који је такође открио да је кинески дрон истражио једну од најбоље чуваних тајни острва током патроле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Десетак борбених авиона и дронова откривено је западно од средње ваздушне линије Тајвана, саопштило је министарство одбране Тајвана, док је 19 авиона за напад и подршку са посадом деловало у југозападном сектору тајванске зоне противваздушне одбране, пренео је Њузвик.

Такође је откривено и пет кинеских бродова ратне морнарице, око острва, наводи агенција Тајпеј, наводећи да њихов релативни положај није откривен. Тајван је н ате провокације одговорио распоређивањем борбених ваздушних патрола, ратних бродова и обалних система противваздушне одбране, саопштило је тајванско министарство одбране.

Једна неодређена кинеска беспилотна летелица кружила је тог дана јужним Тајваном у налету на велике удаљености, приближивши се чак 44 наутичке миље од источног округа Хуалијен, тврди званични Тајпеј.

Иначе, Хуалијен је дом тајванске ваздухопловне базе Чиашан, за коју се сматра да је једна од најстроже чуваних тајни острва због својих обимних подземних хангара – кључних за преживљавање могућег ракетног напада Кине.

Тајван обично не види налет кинеских ратних авиона као непосредну претњу националној безбедности све док не пређу средишњу линију Тајванског мореуза.

Шеф одбране Тајпеја Чиу Куо-ченг поновио је овог месеца да ће његовим снагама бити дозвољено да отворе ватру ако пекиншки авиони, са посадом или без ње, пређу у тајвански територијални ваздушни простор, који се протеже 12 наутичких миља од обале.

Кинеска влада тврди да је острво њихово и истичу да су оштри маневри циљани само на политичко вођство Тајпеја, које одбацује тврдње Пекинга о суверенитету над острвом.

Међутим, Тајван има леђа, и то су САД. Америчке снаге су задржале редовно присуство око острва као део посвећености Вашингтона безбедности и жељи да се напетости око тајванског мореуза решавају мирним средствима.

Синоћњи налет 20 авиона кинеске војске на зону противваздушне одбране Тајвана био је највећи једнодневни упад, наводи се на сајту ПЛАТрацкер.

Извор: Б92.нет