Свет

ПОТОПЉЕН РУСКИ БРОД: Одјекнула снажна експлозија

У експлозији је наводно потопљен руски рибарски брод, при чему је једна особа погинула, а две су нестале.

Руски медији јавили су у уторак да је Капетан Лобанов потонуо у близини града Пионерски у Калињинградској области у Балтичком мору, који је описан као „НАТО језеро” након проширења алијансе као одговора на агресију Москве у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нема извештаја који сугеришу да је потонуће брода било нешто друго осим несреће, али проукрајински налози на друштвеним мрежама објавили су детаље инцидента поред слика брода.

Кочарица, у којој је било седам људи, била је натоварена рибом и у уторак ујутро је из града Светли напустила Балтичко море и упутила се ка Балтијску. Експлозија која се догодила ујутру изазвала је пожар који посада није успела да угаси, након чега су одмах послали сигнал за помоћ.

Прелиминарне информације сугеришу да се експлозија догодила у зони од 16 километара у близини обале Калињинграда.

– Око 11 сати, брод је послао сигнал за помоћ због пожара на броду. Спасиоци су изашли на лице места – саопштио је 112 Телеграм канал.

Четири од седам чланова посаде су спашени, извучени на обалу и послати у медицинске установе. Један морнар је погинуо, а двојица се воде као нестала. Операција потраге је у току.

Портпарол регионалне владе рекао је да је пожар изазвао „ванредна ситуација“, не износећи даље детаље, наводи лист Комерсант.

– У име владе региона изражавамо најдубље саучешће породицама и пријатељима настрадалих. Рањенима ће бити пружена сва неопходна медицинска нега – наводи се у саопштењу.

Њузвик се обратио канцеларији гувернера Калињинграда за коментар.

Телеграм канал 112 рекао је да се брод и раније суочавао са проблемима, делимично потонуо у јуну 2021. када је пао на бок током порињања у близини села Светли, око 32 километара западно од Калињинграда.

Тада није било жртава, али је инцидент изазвао увиђај тамошњег тужилаштва, а воде Калињинградског залива биле су загађене нафтним дериватима.

Калињинград је подручје растуће напетости са руском ексклавом која се налази на стратешки значајној територији на обали Балтика.

У њему се налазе војна средства, укључујући поморске базе, аеродроме и ракетне системе, а граничи се са чланицама НАТО Литванијом и Пољском. Након прошломесечног споразума да се Шведској омогући приступање алијанси, неки корисници друштвених медија описали су регион као „НАТО језеро“.

Извор: Информер