Свет

ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ БИВШЕГ КОНТРАОБАВЕШТАЈЦА: НАТО спрема рат на Балкану

Запад припрема нову антируску платформу на Балкану због неуспешне војне кампање у Украјини, пише Љубан Каран, бивши официр Контраобавештајне службе (КОС), у ауторском чланку у листу Печат.

„Већ има довољно знакова да немоћ Запада у украјинском сукобу повећава шансе за нови рат на Балкану. Озбиљне припреме су у току. Пропаганда преноси да Србија и Срби представљају озбиљну претњу и да су потенцијални агресори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војно присуство се шири на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини“, речи су бившег официра КОС-а које преноси портал руског министарства одбране РусВесна.

Каран, наводи портал РусВесна, у свом ауторском тексту истиче да Северноатлантска алијанса жели да створи “потпуно контролисану платформу за антируске акције, пошто то није било могуће у Украјини”.

Према Карану, довољно је подсетити се на изјаве председника САД Џоа Бајдена и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да би се схватила озбиљност ситуације у региону.

Шеф Беле куће је претходно поставио питање: “Ако окренемо леђа Украјини, шта ће бити са Балканом?”, а Столтенберг је изјавио да би после догађаја у Украјини могао да почне оружани сукоб на Балкану.

„Све остале изјаве америчких и европских лидера врте се око једне идеје: морамо у потпуности да преузмемо регион под политичку и војну контролу што је пре могуће. У суштини, то значи удар свим средствима против Србије и Републике Српске!“, сугерисао је Каран.

“Први који призивају нови рат на Балкану и увелико на томе раде су Аљбин Курти и приштинско руководство. По нивоу дрскости, латентном и планском насиљу, како „парадржавном“, тако и класичном злочиначком и криминалном, рекло би се да Курти има одрешене руке и да све то ради по својој вољи. Наравно да је то само привид и да је он марионета великих западних сила које га користе за своје интересе”, објашњава Каран.

“У питању су САД, Немачка и Велика Британија, они који су најпре створили злочиначку ОВК а затим и лажну државу Косово. Могло би се рећи да тренутно и они имају проблема да обуздају Куртија, коме се због глобалних трендова веома жури не само да оствари признање „државе Косово“ него и пројекат „Велике Албаније“ на којем ради заједно са другим албанским утицајним личностима, присталицама Призренске лиге”, пише Каран у свом ауторском чланку под насловом “Балканска алтернатива Украјини”.

“Ми у Србији углавном сматрамо да реке Сава и Дунав представљају границе Балкана, док западни моћници границом Балкана сматрају линију Трст–Одеса.

И док ми мислимо да Балкан нема никакве везе с ратом у Украјини, они сматрају да је то директно везано и да је рат већ пренесен на Балкан ако се Румунија умеша у потенцијални сукоб у Молдавији у вези с Придњестровљем”, пише Каран.

“Зато је и Володимир Зеленски веома заинтересован за распиривање рата на Балкану. Он постаје свестан неминовног војног пораза, па настоји да увеже украјинску и потенцијалну балканску у јединствену антируску платформу“, објашњава Каран.

Извор: Правда.рс / РусВесна / Печат

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ