Свет

МАКРОН САЗВАО ХИТАН САСТАНАК: Француски специјалци и војска крећу у Украјину?!

Фото: Јутјуб

Француски угледни медији Ле Монде и Ле Фигаро објавили су на својим насловним страницама велики текст о планираном састанку француског председника Емануела Макрона у четвртак, 7. марта 2024. године у Јелисејској палати са свим лидерима парламентарних странака, а састанку ће присуствовати и премијер Габријел Атал.

Како се наводи, главна тема састанка биће ситуација у Украјини. У истом формату, лидери свих странака присуствовали су састанку код Макрона неколико дана након 7. октобра 2023. када је Хамас из Газе напао југ Израела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одлука о састанку долази 5 дана након састанка 25 чланица НАТО и ЕУ где се разговарало о слању војних јединица алијансе и ЕУ у Украјину као помоћ Кијеву, што је изазвало жестоку реакцију Москве и претњу нуклеарним ратом, што је руски председник већ поновио у говору пред посланицима Савезне скупштине.

Иако је било колебања међу већином земаља, неке нису одустајале од слања војске. Међу њима су: Естонија, Холандија, Канада и Француска, у којој нема јединственог става о тој теми. Док су председник Макрон и премијер Атал „ЗА“, француски шеф дипломатије је „Против“.

Ле Монде наводи из својих извора да Француска разматра могућност да дозволи специјалним снагама и другим војним јединицама да пређу границу Украјине како би представљале „стратешку дилему“ за Руску Федерацију.

Званично, Париз негира присуство своје војске у Украјини. Француско војно присуство могло би да „заштити неке територије Украјине“ и ограничи нападе из Русије, наводи овај угледни медиј.

Председнички табор намерава да рат у Украјини и однос према Русији буде тема кампање за европске изборе 9. јуна.

У интервјуу за Ле Фигаро у четвртак, шеф листе коју је изабрао Емануел Макрон, Валери Хејер, бранила је став шефа државе: „Безбедност Украјинаца је наша. Стога не треба искључити ниједну опцију. Нећемо рећи Владимиру Путину да ћемо, у принципу, искључити могућност да се бранимо: то је стратешки БА БА.

У уторак, у Народној скупштини, Габријел Атал је насилно напао Марин Ле Пен на ту тему. „Има разлога да се запитамо да ли се трупе Владимира Путина већ налазе у нашој земљи“, рекао је премијер, указујући на групу Националног окупљања, док је троструки председнички кандидат оптужио Емануела Макрона да је „направио корак ка заједништву“.

Извор: Медији