Свет

МАКРОН САЗВАО ХИТАН САСТАНАК: Француски специјалци и војска крећу у Украјину?!

Фото: Јутјуб

Француски угледни медији Ле Монде и Ле Фигаро објавили су на својим насловним страницама велики текст о планираном састанку француског председника Емануела Макрона у четвртак, 7. марта 2024. године у Јелисејској палати са свим лидерима парламентарних странака, а састанку ће присуствовати и премијер Габријел Атал.

Како се наводи, главна тема састанка биће ситуација у Украјини. У истом формату, лидери свих странака присуствовали су састанку код Макрона неколико дана након 7. октобра 2023. када је Хамас из Газе напао југ Израела.

Одлука о састанку долази 5 дана након састанка 25 чланица НАТО и ЕУ где се разговарало о слању војних јединица алијансе и ЕУ у Украјину као помоћ Кијеву, што је изазвало жестоку реакцију Москве и претњу нуклеарним ратом, што је руски председник већ поновио у говору пред посланицима Савезне скупштине.

Иако је било колебања међу већином земаља, неке нису одустајале од слања војске. Међу њима су: Естонија, Холандија, Канада и Француска, у којој нема јединственог става о тој теми. Док су председник Макрон и премијер Атал „ЗА“, француски шеф дипломатије је „Против“.

Ле Монде наводи из својих извора да Француска разматра могућност да дозволи специјалним снагама и другим војним јединицама да пређу границу Украјине како би представљале „стратешку дилему“ за Руску Федерацију.

Званично, Париз негира присуство своје војске у Украјини. Француско војно присуство могло би да „заштити неке територије Украјине“ и ограничи нападе из Русије, наводи овај угледни медиј.

Председнички табор намерава да рат у Украјини и однос према Русији буде тема кампање за европске изборе 9. јуна.

У интервјуу за Ле Фигаро у четвртак, шеф листе коју је изабрао Емануел Макрон, Валери Хејер, бранила је став шефа државе: „Безбедност Украјинаца је наша. Стога не треба искључити ниједну опцију. Нећемо рећи Владимиру Путину да ћемо, у принципу, искључити могућност да се бранимо: то је стратешки БА БА.

У уторак, у Народној скупштини, Габријел Атал је насилно напао Марин Ле Пен на ту тему. „Има разлога да се запитамо да ли се трупе Владимира Путина већ налазе у нашој земљи“, рекао је премијер, указујући на групу Националног окупљања, док је троструки председнички кандидат оптужио Емануела Макрона да је „направио корак ка заједништву“.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ