Свет

ШЕФ ПЕНТАГОНА ПОТВРДИО: Свете припреми се! Више није питање хоће ли, већ када почети рат са Русијом

Лојд Остин упозорава на могућност рата ако Украјина буде поражена

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин изнео је данас забрињавајуће прогнозе о могућем рату у случају пораза Украјине од стране руских снага. Остин је истакао да би НАТО био увучен у сукоб уколико до инвазије дође, а ово упозорење долази у тренутку када се разматрају потези за пружање подршке Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подршка Украјини и политички спорови

Остинов коментар уследио је након што је Конгрес одбио да одобри пакет војне помоћи Украјини у износу од 60 милијарди долара, што је председник Џо Бајден изричито захтевао. Иако постоји значајна подршка оваквој врсти помоћи, политички спорови око безбедности граница и других питања довели су до застоја у спровођењу ове мере.

Путинова потенцијална експанзија и реакција НАТО-а

Остин је истакао да би Путинова потенцијална победа у Украјини имала дугорочне последице, те да би Русија могла да предузме агресивније акције у региону. Посебно је истакао забринутост за балтичке нације – Летонију, Литванију и Естонију, чланице НАТО-а, које би биле изложене Путиновим експанзионистичким амбицијама. Остин је нагласио да би евентуални пад Украјине могао довести до рата између НАТО-а и Русије.

„Знамо да, ако Путин овде буде успешан, неће стати“, рекао је Остин. „Они ће наставити да предузимају агресивније акције у региону. И други лидери широм света, друге аутократе, гледаће на ово и бити охрабрени чињеницом да се то догодило и да нисмо успели да подржимо демократију“, тврди Остин.

Остин је закључио своје излагање истичући озбиљност ситуације, наглашавајући да је важно да се схвати потенцијална опасност која произилази из ситуације у Украјини. Његове речи указују на дубоку забринутост и потребу за хитним решавањем проблема како би се избегле озбиљне последице по међународну безбедност.

Извор: Република