Русија

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Моћно руско оружје поново у употреби (ВИДЕО)

Ремонт руске тајне нуклеарне подморнице „Лошарик“ скоро је завршен и она ће током тестирања у лето 2024. године извршити неколико зарона, укључујући и онај до шест хиљада метара, цитира извор ТАСС.

Саговорник руске Правде из војног ресора тврди да титанијумски труп Лошарика није оштећен у пожару у јулу 2019. године и да то значи да ће подморница имати исту дубину роњења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подморница је добила тако смешно име у част циркуског коња из совјетског цртаног филма, који је састављен од међусобно повезаних куглица. Дизајн првог концепта „Нуклеарне станице-12″ (АС-12) такође се састојао од титанијумских сфера повезаних једна са другом. То је омогућило „Лошарику“ да зарони у дубине недоступне чак и многим батискафима.

НАТО је одмах схватио шта ово „слатко створење“ може да уради, способно да се креће дуж морског дна на точковима, а које уобичајена акустика алијансе није могла да открије. Војни блок му је дао шифру НОРСУБ-5 и издао упутства о томе где се руска страшна подморница може користити.

Американци овај руски пројекат назвали „тајном подводном лабораторијом са реактором“, идеалном за саботаже, експлозије цевовода и подводних каблова.

„Лошарик“ је раније активности обављао на одговарајућим дубинама, котрљајући се по дну, шуљајући се неприметно до тајних предмета. Током деценију и по постојања нуклеарне подморнице, Запад никада није смислио средство за борбу против ње. А пожар који се догодио са АС-31 у јулу 2019. код обала Норвешке НАТО је са одушевљењем дочекао. Наравно, ово је претило да потпуно затрпа обећавајући концепт Руса.

Ово пловило је развио Малацхите Маритиме Буреау још 80-их година прошлог века, али је завршен тек после 2.000 године. Сам по себи, „Лошарик“ је генерално требало да се бави истраживањем дубина, у мирољубиве и, наравно, војне сврхе.

„АС-12“ је лежао четири године након пожара и ући ће у службу у лето 2024. И то управо у време када „пророци“ из Северноатлантске алијансе планирају праве „комуникацијске подводне ратове“, који ће бити моћно оруђе за утицај на геополитичку ситуацију.

Нешто из овог рата већ се појављује у виду каблова које су Хути оштетили у Црвеном мору. Британско издање Краљевске морнарице Навиневс већ је назвало повратак руског „Лошарика“ „најстрашнијом вестима“.

Нуклеарна подморница „Лошарик“
Тип: Нуклеарна дубоководна станица (АГС).
Пројекат: 10831 „Викет“.
Пуштена у рад: 2003.
Матична лука: Северодвинск
карактеристике:
Дужина: 70 м,
Ширина: 10 м,
Депласман: 2000 т,
Посада: 25 људи,
Дубина урањања: 6000 метара
Аутономија: 120 дана,
Нуклеарни реактор: ВМ-5

Извор: Правда