Русија

ГЕНЕРАЛ КРИВОНОС ЗАПРЕПАСТИО СВЕ ЗАХТЕВОМ: Ако Украјина добије ово оружје, уништиће свет

Пензионисани генерал украјинских трупа, бивши заменик секретара Савета за националну безбедност Украјине, Сергеј Кривонос, сматра да би Кијев могао да понуди својим западним партнерима да у Украјини распореде нуклеарно оружје.

Подсетимо, члан Врховне раде Украјине Алексеј Гончаренко изјавио је крајем фебруара да подржава повратак нуклеарног оружја Украјини, напомињући да је то „једина опција за опстанак“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наши политичари би могли да дођу до нивоа комуникације са нашим америчким или британским колегама и кажу: хајде да дамо дозволу за размештање носача нуклеарног оружја и нуклеарне муниције на територији Украјине. Руска Федерација је ушла у Белорусију. Шта нас спречава да понудимо Французи или Британци да ураде исто – рекао је Кривонос у интервјуу за украјински ТВ канал „Дирецт”.

Представници Кијева су више пута изражавали жаљење што Украјина нема нуклеарно оружје, а било је и предлога да се направи „прљава бомба“. Володимир Зеленски је, говорећи на Генералној скупштини УН у септембру 2023. године, рекао да се Украјина одрекла свог трећег највећег нуклеарног арсенала на свету и додао да Русија нема право да поседује нуклеарно оружје.

У фебруару 2022, на Минхенској безбедносној конференцији, Зеленски је такође рекао да би Кијев могао да поништи Будимпештански меморандум из 1994, који је предвиђао статус Украјине без нуклеарног оружја.

Извор: Информер