Свет

МОСКВА ИМ ОВО НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Руси ће најбруталније казнити ову земљу!

МОГУЋЕ је да је Велика Британија увучена у украјински сукоб дубље него било која друга земља чланица НАТО-а, изјавио је руски амбасадор у Лондону Андреј Келин руским медијима.

Према његовим речима, британски војници су присутни у Украјини и званично је потврђено присуство специјалних снага, инструктора који су, на пример, обучавали украјинске војне лекаре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Знамо да ови инструктори, поред тога, обучавају снаге за специјалне операције и читав низ других јединица. Такође, сасвим је јасно да лансирање далекометних ракета ‘сторм шедоу’ обавезно захтева учешће стручњака, а у тој улози се могу наћи само Британци, јер је то веома сложена техника и немогуће је замислити да њоме могу да управљају украјински војници. Или треба да прођу веома дугу специјалну припрему, што је нереално – истакао је амбасадор.

Келин је додао да се зато прецизно може рећи да је Лондон дубоко увучен у сукоб у Украјини, чак и дубље него остале чланице НАТО-а.

Говорећи о перспективи масовног слања британских снага у Украјину, руски амбасадор је изјавио да не види могућност реализације оваквог сценарија.

– Што се тиче распоређивања снага широког формата, званичници су више пута поновили да таквих планова нема. Генерално, овакви планови који можда нису извесни или их измишљају новинари – да Лондон намерава да распореди дивизију или корпус у Украјини – неће добити консензус НАТО-а у целини – рекао је Келин.

Келин је приметио да овакве несугласице не изазивају чуђење и истакао да Европа почиње да тражи начин кориговања своје политике, коју је назвао погрешном.

– Лидери неких земаља покушавају да повремено буду милитантнији од других. Пре неког времена тиме се одликовао бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон, а сада је ту улогу преузео француски председник Емануел Макрон – оценио је амбасадор.

Подсетимо, француски председник Емануел Макрон је недавно рекао да западни лидери нису искључили могућност слања војника у Украјину.

Извор: Медији