Свет

НАТО ЗАПРЕПАШЋЕН! Руси извукли старо совјетско оружје и десетковали Украјинце! (ВИДЕО)

Ново руско оружје пореметило је равнотежу на линијама фронта у Украјини. Руске снаге почеле су да користе моћну бомбу која је десетковала украјинску одбрану, преноси ЦНН. То је модернизована верзија старе совјетске бомбе ФАБ-1500, вођене ракете која може да створи кратер ширине 15 метара.

Пројектил тежак 1,5 тона, од чега је скоро половина експлозивна, борбени авиони лансирају на удаљености од 60 до 70 километара, што је ван домета украјинске ПВО. Руске снаге су овим бомбама гађале термоелектране, фабрике и небодере у Доњецку, као и места са којих Украјинци координирају одбрану, настављајући са тактиком уништавања територије пре војне окупације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фиксни циљеви

ФАБ-1500 је усмерен ка циљу помоћу система за навођење и елерона. Један војник украјинске 46. бригаде, који се бори у близини Краснохоривке у Доњецку, рекао је за Си-Ен-Ен да су Руси претходно само на њих гађали артиљеријом. Сада су почели интензивније да користе ваздухопловство, посебно ФАБ-1500. „Зашто користе ФАБ-1500? Зато што је штета коју изазива је веома озбиљна. Ако преживите, гарантовано ћете имати контузију“, каже он. Употреба тако моћне бомбе драматично мења ситуацију на бојном пољу. „То чини велики притисак на морал војника. Не могу сви наши момци то да издрже. Мање-више су навикли на ФАБ-500, али ФАБ-1500 је пакао“, истиче војник.

Употреба ФАБ бомби била је кључни елемент у руској офанзиви у региону Доњецка, посебно у уништавању украјинске одбране у и око Авдијевке, која је пала у фебруару. Пре и током битке за Авдијевку, стотине ваздушних бомби су лансиране у року од неколико дана, од којих је 250 употребљено за само 48 сати, рекао је за ЦНН Јуриј Ихнат , портпарол украјинског ратног ваздухопловства.

ФАБ-1500 је најмоћнија из породице „глупих бомби“ из совјетског доба које се сада модернизују у фабрици у близини Москве у јефтино, али моћно оружје. Најважније је да Руси имају велику количину ових бомби, како каже британски стручњак за оружје Џастин Бронк . Трансформисање совјетске бомбе у нову вођену ракету није ни јефтино ни брзо, али ипак кошта знатно мање од милион долара колико кошта једна ракета, објашњава портпарол украјинског ратног ваздухопловства. Са модернизованом верзијом ФАБ-1500, Руси су добили моћно оружје којим могу да делују на утврђене украјинске положаје, повећавајући украјинске губитке, али још увек недовољно да суштински промене односе на бојном пољу, тумачи амерички ЦНН.

Руски војни блогери почели су да говоре о модернизованој совјетској бомби ФАБ-1500 прошлог септембра, када је модернизована верзија била на тестирању тачности. Телеграм канал Фигхтербомбер, близак руској војсци, објавио је да је „после много месеци покушаја и грешака“ ФАБ-1500 по први пут тачно погодио своју мету. Канал Фигхтербомбер има скоро пола милиона претплатника. Он је у септембру објавио да је модификовани ФАБ-1500 тачан до пет метара. Неколико недеља касније, и украјински и руски извори известили су о употреби тешких бомби у Херсону, на југу Украјине, и Харкову, на северу.

У три смене

У јануару је руски министар одбране Сергеј Шојгу снимљен како обилази велику војну фабрику ЈСЦ која производи тактичке ракете у близини Москве. Према снимку који је објавило Министарство одбране, шефови војне фабрике рекли су да су развили високо прецизно оружје, претварајући стару бомбу у нову, навођену ракету. Директор фабрике је са поносом известио Шојгу да је продуктивност повећана за 40 одсто јер су прешли на рад у три смене. Како модернизована ракета није баш прецизна, британски стручњак за наоружање Џастин Бронк истиче да се може користити само против фиксних циљева, али на истоку Украјине Руси знају локацију украјинских положаја.

Извор: Јутарњи