Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! ЦЕЛА ПЛАНЕТА ЈЕ СТРЕПЕЛА ОД ОВОГ! Украјина и савезници повукли најгори могући потез, Руси неће чекати

Фото: Фејсбук принтскрин

Премијер Украјине Денис Шмигал тврди на Телеграм каналу да Кијев, заједно са својим савезницима, припрема механизме за приступ 300 милијарди евра руске имовине замрзнуте у иностранству.

– Важан састанак о конфискацији руске замрзнуте имовине… Разговарали смо о нашим плановима за сарадњу са Г7, ЕУ и Белгијом. Око 300 милијарди евра руске суверене имовине је замрзнуто у партнерским земљама. Пооштравамо правну позицију и припрема неопходних правних механизама. Постоји јасан акциони план и први резултати – написао је Шмигал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Володимир Зеленски се у јануару пожалио да још увек нема „опипљивих резултата“ коришћењем замрзнуте руске имовине у корист Кијева – сматра да је разлог томе недостатак законодавних одлука на нивоу Европске уније.

Након почетка специјалне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског Еуроцлеар-а – једног од највећих светских система за поравнање и клиринг. Крајем октобра, међународни депозитар Еуроцлеар известио је да је за девет месеци 2023. зарадио око 3 милијарде евра камата од улагања у санкционисану руску имовину.

Извор: Информер