Свет

ОПАСНЕ ИГРЕ НАТО ПАКТА: Борбени авиони на границама Русије, Кинжали их држе на нишану

Појава „тајфуна“ и других НАТО борбених и извиђачких авиона над Црним морем, око руских граница, додатно повећава тензије у региону, упозоравају руски експерти.

Њихов циљ је прикупљање обавештајних података и тестирање руске одбране. Руски пилоти су демонстрирали професионализам, закључују стручњаци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски експерт Андреј Кошкин сматра да земље НАТО-а тестирају спремност Русије да брани своје границе.

„Треба напоменути да данас има доста покушаја пресецања ваздушне и морских граница од стране држава чланица Северноатлантске алијансе. То је више пута истицао и министар одбране Руске Федерације, генерал армије Сергеј Шојгу.

Он је сваки пут стављао акценат на то да расте жеља западних земаља да прикупљају обавештајне податке и проверевају нашу спремност на заштиту својих граница, а посебно ваздушних и, ако је потребно, спремност неутралисања тих претњу.

Тако да овакво дефиловање извиђачких авиона, окружених борбеним вишенаменским ловцима од стране колективног Запада је, пре свега, тест наше спремности да заштитимо своје ваздушне границе и, ако је потребно, неутралишемо претњу“, каже Кошкин.

Руски пилоти не дозвољавају нарушавање државне границе, нагласио је војни политиколог.

„Показан је висок професионализам наших пилота и њихова спремност да бране државу пред било каквим претњама које долазе са колективног Запада“, додао је Кошкин.

Руски ловац Су-30, 6. марта, спречио је британске ваздухопловне снаге да наруше државну границу изнад Црног мора. Како се руски ловац приближавао, авион за електронско извиђање и електронско ратовање РЦ-135 и два вишенаменска британска ловца „тајфун“ су се окренули и удаљили од руске границе.

Дан раније догодио се сличан инцидент, када су руски радари изнад акваторије Црног мора открили три француска авиона која су летела ка руској државној граници. Да би се спречило да авиони наруше руски ваздушни простор активиран је ловац Су-27 из састава дежурних снага ПВО.

Након што се руски ловац приближио, француски авиони су извели заокрет од државне границе Русије и напустили ваздушни простор изнад Црног мора.

НАТО дотура обавештајне податке Кијеву

Дмитриј Дрозденко, руски војни стручњак за авијацију, оцењује да НАТО таквим акцијама ствара тензије у региону.

„Ове акције значе да земље НАТО-а повећавају ниво напетости, спроводе напредније извиђачке активности, а истовремено страхују од неке врсте узвратне акције, зато што, за разлику од нас, њихове авионе за радарску детекцију и контролу великог домета прате ловци“, каже експерт.

На питање до чега би такве и сличне акције могле да доведу и да ли постоји опасност од инцидената због таквих НАТО акција на руским границама, Дрозденко одговора:

„Они прикупљају информације и од нас очекују инциденте, али као и увек ми их нећемо изазивати“.

Дрозденко напомиње да Русија у оваквим ситуацијама правно не може никако да одговори, пошто се НАТО авиони налазе у међународном ваздушном простору.

„Друга ствар је што је предаја обавештајних података са ових авиона Украјини, другој зараћеној страни, заправо учешће у рату. Дакле, ово се може разматрати двојако“, истиче Дрозденко.

„Кинжали“ изнад Црног мора

Ако авион – НАТО, француски, немачки или енглески – не уђе у руски ваздушни простор, према међународним правилима он не може бити оборен, потврђује војни експерт Виктор Баранец, истичући да се Русија стриктно држи међународног права. Број НАТО извиђачких летова се удвостручио и бележи се од 15 до 20 таквих летова месечно, а то су, како оцењује, веома опасне игре.

Према његовим речима, што се више погоршава ситуација између Русије и Украјине, Русије и НАТО-а то су све веће провокације западног блока на руским границама у различитим формама, укључујући и велике, вишемесечне војне вежбе „Непоколебљиви бранилац 2024“ у којима учествује скоро сто хиљада НАТО војника, док „на руским границама ‘грме’ топови и брује тенкови“.

Депутат Државне думе из региона Крим, резервни генерал-мајор Леонид Ивлев појављивање борбених авиона НАТО-а у Црном мору назвао је изазовом.

Појава „тајфуна“, који први пут прати амерички извиђачки авион изнад Црног мора, представља изазов, тест наших слабости, рекао је он. Како је додао, сарадња Запада у војној индустрији прерасла је у сарадњу у подршци Кијеву и он верује да ће се број таквих летова повећати, па се то мора узети у обзир у борбеном раду.

Русија чини све да заштити своје границе, а једна од мера је стално патролирање изнад Црног мора авиона МиГ-31 опремљеним ракетним хиперсоничним системима „кинжал“.

Такве мере су преузете још у октобру по налогу руског председника Владимира Путина, који је истакао да „то није претња миру, већ безбедносна мера“.

Руски експерти објашњавају да је тај корак направљен на основу тренутне ситуације у овом региону, у зони специјалне војне операције, и то, како наводе, може да делује отрежњујуће за потенцијалне противнике. То је, како кажу, озбиљно оружје које је практично необориво – лети брзином од девет маха и има домет већи од хиљаду километара.

Извор: Медији