Свет

ПУШКОВ ЗАПАЊИО КИЈЕВ: Спрема се

Без обзира на гласна обећања, САД и Запад могу да издају Украјину. Није случајно што је Кијев забринут, јер Украјина није приоритет за безбедност Сједињених Америчких Држава, указао је лидер комисије Савета Федерације за информативну политику и комуникацију са медијима Алексеј Пушков у објави на Телеграму.

Приметно је смањење обима западне помоћи Украјини и истовремено појачавање оштре реторике која је ту како би показала наводну одлучност Запада да се суочи са Русијом, написао је Пушков и указао на изјаву америчког председника Џозефа Бајдена током обраћања у Конгресу да „САД неће попустити“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Историја памти сличну одлучност Америке током ратова у Вијетнаму и Авганистану, у којима су се америчке трупе бориле на терену, напоменуо је Пушков. Међутим, наставио је, Вашингтон је напустио и Вијетнам и Авганистан јер није могао да оствари своје циљеве тамо.

-Украјина објективно није приоритет за безбедност САД. Напротив, апсолутни приоритет је спречавање нуклеарног рата са Русијом, што, по свему судећи, разумеју чак и у Бајденовој администрацији, додао је Пушков.

Украјина је важна за САД са становишта одржавања њихове хегемоније у свету и њихове способности да сузбијају нове центре моћи, закључио је Пушков.

Међутим, одустајање од тоталне подршке Украјини у виду одбијања да се тамо пошаљу америчке трупе или да се она укључи у НАТО, представља проблем за САД јер би то значило крај 30 година експанзије у источној Европи, а то је за Америку веома непријатно и болно, закључио је руски званичник.

Извор: Медији