Свет

ПАНИКА У ФРАНЦУСКОЈ: Дуге цеви и војска на улицама (ФОТО)

Foto: Pixabay.com

Дан након одлуке да Француска подиже безбедност на највиши ниво, након терористичког напада у Москви, на улицама Париза могу се видети дуге цеви, наоружани војници и полиција.

Премијер Француске Габријел Атал рекао је у посту на мрежи Икс да је одлука, која долази месецима пре него што ће Париз бити домаћин Олимпијских игара, донета у светлу преузимања одговорности Исламске државе за напад у Русији и претњи које оптерећују Француску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саопштење је уследило након што је председник Француске Емануел Макрон одржао хитан безбедносни састанак изазван нападом у петак у московском предграђу у којем је погинуло најмање 137 људи, према руским истражитељима.

Француски систем упозоравања на тероризам има три нивоа, а највиши ниво се активира након напада у Француској или у иностранству или када се сматра да је претња неминовна.

Омогућава изузетне мере безбедности као што су појачане патроле оружаних снага на јавним местима као што су железничке станице, аеродроми и верски објекти.

Француска је више пута била погођена смртоносним нападима џихадиста, укључујући масакр у концертној дворани Батаклан 2015. у којем су екстремисти отварали ватру на посетиоце концерта и сатима држали таоце.

Земља је већ била у стању високе безбедносне приправности уочи Олимпијских и Параолимпијских игара у Паризу ове године, за које се очекује да ће привући милионе посетилаца у земљу.

Безбедносна забринутост је нарочито велика због изузетне церемоније отварања 26. јула, која ће укључивати вожњу чамаца дуж реке Сене и огромне масе људи који ће то посматрати са насипа.

Група од пет терориста, подсетимо, упала је у петак око 20 сати по московском времену у концертну дворану на северозападу Москве.

Извор: франце24.цом

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ