Свет

СРАМНА ИЗЈАВА МАКРОНА О НАПАДУ У МОСКВИ: Руси му ово неће опростити

ПАРИЗ – Председник Француске Емануел Макрон рекао је да све указује на то да је напад у Москви, у ком је погинуло 137 особа, извршила Исламска држава и поручио Русији да би било „цинично и контрапродуктивно“ да за то криви Украјину.

Русија је оповргла наводе САД и других земаља да је напад у концертној дворани „Крокус сити хол“ извела милитантна група Исламске државе, оптужујући Вашингтон да тиме покрива Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Исламска држава преузела је одговорност за овај напад, а према изворима доступним нашим (обавештајним) службама, као и нашим главним партнерима, све указује да је напад заиста подстакла једна од група Исламске државе,“ рекао је Макрон данас, преноси агенција Ројтерс.

„Мислим да би било цинично и контрапродуктивно и за саму Русију и за њене грађане да ту ситуацију искористи да окрене против Украјине,“ истакао је Макрон.

Председник Владмир Путин није јавно изјавио да постоји повезаност терориста са Украјином, али је рекао да су они покушали да након напада побегну у Украјину. Путин је рекао да су „неки људи на украјинској страни“ били спремни да преведу нападаче преко границе.

Украјина је негирала било коју улогу у терористичком нападу, а председник Володимир Зеленски је оптужио Путина да покушава да окриви Украјину за напад.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова довела у питање тврдње САД да иза напада стоји Исламска држава, подсећа Ројтерс.

Макрон је изјавио да је Исламска држава, која је преузела одговорност за пуцњаву у Москви, покушала то исто да уради и у Француској. Макрон је ово изјавио приликом посете Француској Гвајани, након што је влада, после терористичког напада у Москви у петак, подигла степен безбедности на највиши ниво.

„Понудили смо Русији да проширимо сарадњу са њиховом (обавештајном) службом и нашим партнерима у региону како би кривци били пронађени што је брже могуће и да тако наставимо ефикасно да се боримо против група које су планирале напад на неколико земаља,“ рекао је Макрон.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ