Свет

ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ ЗАПРЕПАСТИО СВЕТ: Ситуација је драматична

Кијев нема ресурсе ни људство да настави борбу против Русије, изјавио је Рајмунд Андрзејцзак

Губици Украјине у сукобу са Русијом треба да се рачунају „у милионима“, тврди бивши начелник пољског Генералштаба Рајмунд Анџејчак. Кијев „губи рат“ и нема ресурсе да одржи борбу против Москве, додао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за телевизију Полсат у понедељак, пензионисани генерал је описао ситуацију на украјинском ратишту као „веома драматичну” и инсистирао да „у рату нема чуда”.

Одлука украјинског председника Владимира Зеленског да свог врховног генерала Валерија Залужног замени Александром Сирским није донела значајну разлику јер иста питања остају за новог врховног команданта Кијева, додао је Анџејчак.

Према речима пензионисаног генерала, Украјина пати од дефицита у опреми и људству, а губици утичу на њене способности.

„Недостаје им више од 10 милиона људи. Процењујем да губитке треба бројати у милионима, а не стотинама хиљада. У овој земљи нема ресурса, нема кога да се бори“.

„Украјинци губе овај рат“, изјавио је Анџејчак, указујући на медијске извештаје који сугеришу да Кијеву понестаје противваздушних пројектила да би се заштитио од руских удара.

Понављајући упозорења неколико западних лидера последњих недеља, Анџејчак је позвао на повећање производње оружја и тврдио да би Запад требало да се припреми за сукоб пуног размера са Русијом у року од две или три године. Руски председник Владимир Путин је инсистирао да Москва нема планове нити интерес да напада НАТО.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је прошлог месеца да је Украјина изгубила више од 444.000 војника од почетка сукоба у фебруару 2022. Рат је такође изазвао егзодус украјинских избеглица, са скоро 6,5 милиона регистрованих широм света, према подацима УН.

Званичници у Кијеву су се више пута жалили да су испоруке оружја са Запада неадекватне. Ти позиви су постали све гласнији пошто је захтев америчког председника Џоа Бајдена да обезбеди додатних 60 милијарди долара помоћи остао у застоју у Конгресу, због захтева републиканаца да се ојача безбедност америчких граница.

Кијев такође размишља о новом закону о мобилизацији који би смањио минималну старосну границу за мушкарце са 27 на 25 година, уз извештаје о плановима за слање 500.000 нових војника на линију фронта.

У том контексту, руска војска је прошлог месеца потиснула Кијев из стратешког града Авдејевке у Донбасу, такође ослободивши неколико оближњих насеља. Бивше упориште је на линији фронта од 2014. године и Кијев га је често користио за гранатирање стамбених блокова у оближњем граду Доњецку.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ