Свет

ПРОЦУРИО ТАЈНИ ПУТИНОВ ПЛАН: Стратешки бомбардери испалиће ракете на 9 британских градова?!

Русија је према британским обавештајним подацима додала два нова града на своју листу мета на тлу Велике Британије!

На списку мета руских стратешких бомбардера сада се наводно налази девет градова широм Велике Британије. Међу њима се однедавно налазе и два града у јужној Енглеској. Извори из обавештајних служби наводе да један град има везе са војском док други нема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британски портал Експрес наводи да се на руском списку вероватно налазе градови са историјским везама са оружаним снагама као што су Олдершот, Колчестер и Портсмут, а спекулише се да су међу осталим Четам, Тидворт и Солсбери.

Нови списак, најпотпунији који су британске обавештајне службе икада имале у рукама, руски агент је наводно проследио британском обавештајцу у источној Европи.

Агент је наводно открио и детаље о томе са којих војних аеродрома би полетели руски бомбардери и број авиона који би учествовали у нападу.

– Информације укључују детаље о нападу на високом нивоу поред напада ниског нивоа – рекао је извор из Вајтхола.

Идеја је, додаје извор, вероватно да се тимови РАФ-а за брзо реаговање (КРА) одврате финтом пре него што уследи прави напад.

– Руски ваздушни напад на територију Велике Британије, наравно, представљао би објаву рата, како Великој Британији, тако и остатку НАТО – додао је извор.

Министар одбране Грант Шапс упозорио је недавно да се свет помера из послератног у предратни свет.

Генерал Патрик Сандерс, одлазећи шеф британске војске, рекао је да се Велика Британија суочава са ситуацијом из 1937. године и да би британске снаге могле да буду умешане у сукоб са Русијом за неколико година. Саветници НАТО верују да је руски председник Владимир Путин добро разрадио свој план да силом учини Русију доминантном већем делу Европе.

Али чак и да је Русија спремна да једнострано покрене и одржи војну офанзиву против Велике Британије – докази сугеришу да би морала да сачека док се њен рат са Украјином не заврши.

Британија има две базе КРА које имају задатак да бране Уједињено Краљевство од ваздушних напада. Једна се налази у РАФ Конингсбију на истоку Енглеске док је другу у РАФ Лосимуту у Шкотској.

Москва је 2005. године оживела хладноратовску праксу слања руских бомбардера дугог домета и осматрачких авиона да редовно истражују британски ваздушни простор. Тако је РАФ приморан да пошаље борбене авионе Тајфун да испрате руске летелице из такозваног региона противваздушне одбране Велике Британије.

Број инцидената варира из године у годину да би 2023 године билпо забележено само шест таквих случајева што сугерише да су руске ваздухопловне снаге заузете сукобом у Украјини.

Извор: Курир.рс/Еxпресс/Пренео З.Ко