Регион

ПУТИН ЋЕ ИМ СЕ ОСВЕТИТИ: БиХ помаже Украјини, шаљу им оружје, гранате и муницију

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић тврди да је бошњачким властима у Сарајеву савршено добро познато да се оружје произведено у БиХ масовно користи на ратиштима широм света, па и у Украјини, и да се таква политика води „раширених руку“.

– Америчке компаније које контролишу пет фабрика намјенске индустрије у Федерацији БиХ имају дугорочне стратешке уговоре. Извоз наоружања из БиХ у Украјину раде Американци, али у Сарајеву то дочекују „раширених руку“ – појаснио је Галијашевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је напоменуо да нису у питању само минобацачке гранате, већ и хаубички пројектили, минско-експлозивна средства, пушчана муниција…

– Све што се у БиХ произведе у овом тренутку приоритетно иде на украјински фронт. Такво стање није од јуче, већ траје две године. Можда је пауза постојала само првих шест месеци од почетка рата, а онда је кренула испорука. Од тада је БиХ, практично, стављена у функцију ратних циљева запада у Украјини – рекао је Галијашевић Срни.

Он тврди да је немогуће очекивати било какве резултате од покретања истраге о томе како је оружје из БиХ завршило у Украјини.

– Ништа се неће урадити, јер БиХ није држава. Таква политика је инспирисана са Запада, а ово је само делић те политике – нагласио је Галијашевић.

Он је подсетио да су и терористичке организације „Ал каида“ и „Исламска држава“ у Сирији, такође, добијале оружје из БиХ.

Према његовим речима, у париском позоришту „Батаклан“ такође се пуцало из аутоматских пушака које су дошле из БиХ, а у том терористичком нападу кориштена је муниција из Коњица.

– Ми немамо државу. Ово је војна база НАТО-а у којој се спроводи невиђена пресија према становништву, законодавству и Уставу. Најтрагичније је што то подржава најбројнији народ у БиХ са својим елитама. Због тога је илузија да ће истрага довести до било каквих резултата – констатовао је Галијашевић.

На друштвеним мрежама недавно су се појавиле фотографије украјинских војника како позирају са минобацачким гранатама произведеним у сарајевском „Претису“.

Министарство спољне трговине и економских односа у Савету министара наредило је хитну истрагу о том случају, с обзиром да је одлуком Председништва БиХ из 2015. године строго забрањена испорука домаћег оружја и муниције у ратом захваћена подручја.

Извор: Срна