Регион

ШТА СЕ ТО СПРЕМА НА БАЛКАНУ? НАТО направио преседан, наши суседи у центру збивања

СЕВЕРНОАТЛАНТСКА алијанса отвориће данас преуређену ваздухопловну базу у Албанији, а преседан у досадашњој пракси биће у томе што ће то бити база која ће припадати НАТО савезу, а не земљи чланици.

Реч је о бази Кучова која ће представљати инфраструктуру за активности НАТО на простору Западаног Балкана и за подршку операцијама у ширем простору источног Средоземља и Црноморског региона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Зато је НАТО кроз свој наменски програм за инвестиције и безбедност потрошио 45,8 милиона евра од јануара 2022. године. Албанија је дала свој део од око пет милиона евра и простор, стари војни аеродром код града Берат, на југу државе, који датира из ере Енвера Хоџе“, пише портал Балканска безбедносна мрежа.

База Кучова предвиђена је да се по потреби користи за прихват ловачких авиона Италије и Грчке који су задужени за заштиту албанског ваздушног простора у оквиру Интегрисаног система противваздушне и противракетне одбране НАТО.

Такође, италијанска и грчка авијација покривају Црну Гору и Северну Македонију и обе земље као и Албанија обавезне су да имају базу у коју могу да слете савезнички ловци.

„На великим вежбама НАТО 2021. и 2023. године провераван је брзи размештај америчке војске из континенталног дела САД на простор Средоземног мора. У тим активностима придаван је посебан положај Албанији где су се Американци искрцавали у луку Драч и користили су полигон Биза за борбену обуку. Убудуће за такве вежбе Кучова се бити главна база за прихват америчких снага и њихове активности на Балкану“, пише у тексту.

Градња базе покренута је давне 1952. године и била је повезана са подршком СССР за развој Албанске народне армије као једног од ослонаца за притисак на југословенску политику. Зато су Албанци добили млазне борбене авионе и базу Кучова.

У време када је база завршена 1955. године односи Београда и Москве су ишли у смеру побољшања. Албанско руководство почетком 1960-их година, разочарано дестаљинизацијом СССР-а, окренуло се Кини. У Кучово су достављени кинески ловци и отворен технички ремонтни завод за одржавање свих летелица албанске авијације.

У време побуне 1997. године цивили су ушли у базу и ломили делове авиона и покрали све што се дало однети. После тих догађаја база је постала је складиште на отвореном за старе кинеске ловце који су прикупљени за свих аеродрома до продаје или уништења, додаје се.

Након што се Албанија окренула ка НАТО-у у 21. веку, почели су радови у тој бази и она је добила нови контролни торањ, поправљени су писта и остале површине аеродрома.
Сада је то савремена база са две полетно-слетне стазе дужине 2.853 и 2.500 метара.

Извор: Медији