Свет

ПУТИН ЗАДАО ТЕЖАК УДАРАЦ БРИТАНИЈИ: Укинут је

Отказивање споразума „неће изазвати озбиљне спољнополитичке и економске последице“ за Москву

Руски председник Владимир Путин потписао је закон којим се осуђује споразум из 1956. којим је морнарима из Велике Британије дозвољено да пецају у руској зони Баренцовог мора, објављен је документ на сајту званичног издања правних аката.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у образложењу, узимајући у обзир одлуку Лондона од 15. марта 2022. да укине режим најповлашћенијих нација у билатералној трговини са Русијом, отказивање споразума „неће изазвати озбиљне спољнополитичке и економске последице“ за Москву, пишу РИА Новости

У Москви је 25. маја 1956. потписан споразум између влада СССР-а и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, којим се даје право британским рибарским бродовима да пецају у водама Баренцовог мора дуж обале полуострва Кола, дуж копна источно од рта Канин Нос и дуж обале острва Колгујев, иза три наутичке миље од линије осеке, и на копну и на острвима. Пошто је Русија након распада постала правни наследник СССР-а, споразум је наставио да важи.

Како је приметио заменик начелника Министарства пољопривреде Максим Уваидов, овај споразум је био једностран и користио је само британској страни, док документ није давао таква овлашћења совјетским и руским рибарима.

Председник Сверуског удружења рибара Герман Зверев објаснио је за РИА Новости да одбијање једне од страна у споразуму не представља кршење међународног права. Како је, пак, потпредседник Савета Федерације Константин Косачов приметио наТелеграму, британска забрана риболова у руској зони Баренцовог мора је давно закаснио, законски и ситуацији примерен одговор Москве на непријатељске акције Лондона.

Дејли мејл је раније писао да су само 2023. британски рибари уловили „колосалну“ количину бакалара у Баренцовом мору – више од 566 хиљада тона.

Извор: Политика