Свет

ПУТИН ЗАЛЕДИО ЕВРОПУ: Ове земље ће гађати прве

Председник Русије Владимир Путин каже да Москва нема планове ни за једну земљу НАТО-а да неће напасти Пољску, балтичке државе или Чешку Републику, али ако Запад испоручи ловце Ф-16 Украјини, свакако ће их руске снаге обарати.

Обраћајући се пилотима руских ваздухопловних снага, Путин је рекао да се војна алијанса предвођена САД проширила на исток према Русији од пада Совјетског Савеза 1991. године, али да Москва нема планове да нападне државу НАТО-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Немамо агресивне намере према овим државама“, рекао је Путин, према саопштењу Кремља

„Идеја да ћемо напасти неку другу државу, чега се плаше Пољска, Балтичке државе и Чеси, је потпуна глупост, додао је Путин

Упитан о ловцима Ф-16 које је Запад обећао да ће послати Украјини, Путин је рекао да такви авиони неће променити ситуацију у Украјини.

„Ако испоруче ловце Ф-16, а причају о томе и очигледно обучавају пилоте, то неће променити ситуацију на бојном пољу“, оценио је Путин.

Напоменуо је да че руске снаге уништити авионе као што данас уништавају тенкове, оклопна возила и другу опрему, укључујући вишецевне ракетне бацаче.

Путин је рекао да Ф-16 може да носи и нуклеарно оружје.

„Наравно, ако буду коришћени са аеродрома у трећим земљама, они постају за нас легитимне мете, где год да се налазе“, рекао је Путин.

Путинове изјаве уследиле су након коментара украјинског министра спољних послова Дмитра Кулебе да би борбене летелице америчке производње требало да стигну у Украјину у наредним месецима.

Украјина, која је сада више од две године у пуном рату против Русије, тражила је Ф-16 много месеци.

Белгија, Данска, Норвешка и Холандија су међу земљама које су се обавезале да ће донирати Ф-16. Коалиција земаља обећала је да ће помоћи у обуци украјинских пилота за њихову употребу.

Извор: Reuters