Свет

ПУТИНОВА ОСВЕТА ЗА НАПАД У МОСКВИ? Мост у САД дигнут у ваздух?

Ослонци моста у Балтимору су можда били дигнути у ваздух, то је прикривено као удар контејнерског брода. Бивши саветник Доналда Трампа за националну безбедност, генерал Мајкл Флин, убеђен да је реч о освети Русије за масакр у Крокус Сити Холу!

Подсетимо, Контејнерски брод Дали под заставом Сингапура ударио је у стуб моста Френсис Скот Ки у Балтимору рано у уторак, 26. марта, при чему се срушио у луку, повукавши за собом поправну екипу и путнике у многим возилима. Поред људских жртава који се још увек рачунају, колапс је блокирао важно америчко извозно чвориште које обрађује 52 милиона тона терета годишње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Много шта је сумњиво

Годишње се из луке Балтимор извезе 22 милиона тона угља, око 800 хиљада аутомобила и 500 хиљада тона ЛНГ месечно. Испоручују се грађевинска и друга опрема, шећер, гипс, итд. Годишњи саобраћај на мосту је 11 милиона аутомобила годишње, испод моста прође 440 хиљада путничких бродова за крстарење. У самој луци ради 150 хиљада људи, а сада ће остати без посла.

Према речима главног финансијског директора Форд Мотор Цо. Џона Лолера, компанија ради на решењима за путеве снабдевања, али ће морати да преусмери логистику у друге луке на источној обали или у друге регионе земље. Губици у трговини за цело чвориште процењују се на 81 милијарду долара.

Истовремено се сазнало да је капетан контејнерског брода украјински држављанин.

Подаци из дневника показују да је брод променио курс два минута пре него што је ударио у мост. Капетан је наводно изгубио контролу и упозорио власти непосредно пре судара. Друштвене мреже разумеју питање: да ли је капетан био пијан, или је посреди нешто друго?

Постављају се и разумна питања о томе да ли је броду уопште требало пустити да исплови, пошто је у прошлости имао проблема са навигацијом.

Постављају се и питања у каквом је стању мост (како је могао да се сруши од једног ударца) и зашто власти нису могле да подигну гране или „нешто друго“. Питања су оправдана, пошто је инфраструктура у САД дотрајала, пише Бусинесс Инсидер.

Амерички председник Бајден упутио је апел јавности да не подлеже „теоријама завере“. Он пориче да је реч о терористичком, акту.

– Немамо никаквих назнака, нема разлога да верујемо да је овде било намерне акције – истиче Бајден.

Ништа није случајно

Али Американци с правом верују да САД имају много непријатеља – од Руса и Украјинаца до Израелаца и Палестинаца, а разматрају и следеће верзије: „десница жели да дискредитује Бајдена“. Постоји теорија о сајбер нападу који је могао одвести брод право према мосту. Све ове верзије су подржане статистиком: бродови који ударају у мостове је ретка прича.

Верзију о терористичком нападу подржава и бивши саветник председника Доналда Трампа за националну безбедност, генерал Мајкл Флин .

– Руси сада излазе и говоре да су Велика Британија и Сједињене Државе стајале иза напада у Крокусу Сити Холу у Москви. И одједном се овај догађај дешава овде“, приметио је Флин.

Многи корисници друштвених мрежа сматрају да је рушење моста тешка лекција за целу земљу:

– Ми смо рањивији него што мислимо. Обезбедите мостове и погледајте другу инфраструктуру која може бити рањива или чак застарела – поручују они.

Извор: Правда