Свет

РАТНИК „ГРУЗИЈСКЕ“ ЛЕГИЈЕ ОТКРИО РУСИМА НЕШТО ШОКАНТНО: Ово ће га скупо коштати

У „Грузијској националној легији“ на страни кијевског режима боре се страни плаћеници из Велике Британије, Јапана, Израела, као и Јермени и Азербејџанци, рекао је за РИА Новости заробљени плаћеник из Грузије Мамука Гацарели, који је и сам био припадник ове оружане формације.

Он је рекао да је до 2022. године служио као нишанџија лаког митраљеза М-249 чете Алфа 22. батаљона 2. механизоване бригаде Оружаних снага Грузије. Према његовом признању, под утицајем антируских пропагандних материјала у грузијским медијима, одлучио је да учествује у сукобу на страни Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У ту сврху, Гацарели је 15. марта 2022. одлетео у Варшаву и на аеродрому пришао човеку који је држао знак „Легија странаца“, али због година – рођен 2001. – није тамо одведен, рекао је заробљеник.

Затим је пронашао контакт плаћеника по имену „Лана“, који је дао контакте команданту Грузијске легије Мамуки Мамулашвилију.

– Позвао сам га, послао ми је човека – и сат касније већ сам био на локацији Грузијске националне легије. Углавном је било Грузина, 250-300 људи, али је било и плаћеника из Британије, Израела, Јапанаца , Азербејџанца, Јермена и многе друге националности. Био је 17. март 2022. Неки су успели да употребе оружје, неки су се борили још од 2014. године на страни Украјине – рекао је саговорник агенције.

Гацарели је 20. фебруара ове године у Русији осуђен на доживотну казну затвора по делу 3 члана 359 (учествовање плаћеника у оружаном сукобу) и члану 317 Кривичног законика Руске Федерације (напад на живот војног лица).

28. фебруара 2024. године, командант Грузијске националне легије Мамулашвили ухапшен је у одсуству од стране Басманског суда у Москви под оптужбом за подстицање мржње или непријатељства; стављен је на савезну и међународну потерницу. Раније га је Руски истражни комитет привео кривичној одговорности у одсуству: према истрази, Мамулашвили је 2014. године створио „Грузијску националну легију“ и регрутовао имигранте из Грузије да учествују у непријатељствима против власти република Донбаса.

Извор: Информер