Свет

РУСИ УДАРИЛИ НА АЕРОДРОМ: Спржени украјински хеликоптери

Фото: Јутјуб

Руске снаге уништиле су два украјинска војно-транспортна хеликоптера Ми-8/17 када су слетели на на привремени аеродрому у Доњецкој Народној Републици (ДНР) како би украјинској војсци испоручили потребну опрему и муницију, саопштило је у среду Министарство одбране у Москви, деливши снимак инцидента.

Хеликоптери су наводно откривени у близини села Новопавловка, око 46 км од линије фронта. Снимци дронова које је објавила руска војска показују три хеликоптера М-8/17 поређана поред земљаног пута, са камионом за снабдевање и још једним возилом у близини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Импровизовани аеродром је био гађан касетном муницијом, која је онеспособила два хеликоптера. Оштећене летелице су накнадно уништене директним погоцима навођених пројектила, како се и види на снимку, иако су камион за снабдевање и један хеликоптер побегли.

Одвојени видео који кружи интернетом сугерише да је камион, који је очигледно носио невођене ваздушне ракете, стигао само до оближње зграде која је касније погођена вођеном ваздушном бомбом, наводи се на снимку.

Министарство одбране у Москви идентификовало је уништене хеликоптере као Ми-8, не наводећи даље детаље. Међутим, на снимку сеw види да је погођен иу Ми-17В-5 руске производње, од којих је један број њих набавио Вашингтон почетком 2010. за авганистанску војску. На крају су пребачени у Украјину средином 2022.

Извор: Медији