Свет

РУСИЈА НА НОГАМА: Бићете легитимна мета!

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

Русија је упозорила да ће Москва, уколико САД распореде нуклеарно оружје у северној Европи, та постројења и складишта сматрати „легитимним циљевима“.

Упозорење је стигло из Министарства спољних послова Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не треба бити војни стратег да би се схватило да би такви објекти представљали извор директне претње и, наравно, неминовно били уврштени на попис легитимних циљева у сценарију директног војног сукоба наше земље и НАТО-а“, поручила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова током брифинга за новинаре, како је пренела руска државна новинска агенција ТАСС, преноси Јутарњи лист.

Њени коментари долазе неколико дана након што је фински председник Александер Стуб изјавио да би однедавно чланство његове земље у НАТО-у Финској могло пружити ресурс „стварног нуклеарног одвраћања“ у облику америчких пројектила. Док је у петак говорио о тој теми, Стуб је додао да ће финска влада морати да одлучи да ли треба променити законодавство како би се допустило распоређивање нуклеарног оружја у земљи.

Амерички званичници нису се јавно осврнули на Стубове примедбе, нити су изјавили да ће нуклеарно оружје бити распоређено у Финској, преноси Њузвик.

Након Захарове, огласио се и Песков

Захарова је, пак, рекла да, ако америчко нуклеарно оружје буде допремљено у Финску или неку другу земљу северне Европе, „безбедност земаља у које то оружје дође тиме нипошто неће бити ојачана, већ напротив, угрожена“.

Такође је упозорила финску јавност на Стубове коментаре. „У којој су мери грађани Финске свесни ризика с којима ће морати да се суоче, велико је питање. Таква ће одлука заиста променити много тога у контексту безбедности те земље и других питања битних за ту државу“, рекла је Захарова. Како је пренео ТАСС, она је додала да би распоређивање нуклеарног оружја у земљама у близини руских граница неизбежно довело до војног сукоба између Русије и НАТО-а.

Финска је постала чланица НАТО-а у априлу прошле године, што је више него удвостручило границу НАТО-а с Русијом. Улазак Финске у западни војни савез многи посматрачи су доживели као дипломатски ударац руском аутократи Владимиру Путину, који је говорио да је један од његових циљева у рату с Украјином био да спречи ширење НАТО-а на руске границе, али управо је инвазија на Украјину оно што је подстакло Финску и Шведску да истовремено поднесу захтеве за чланство у НАТО-у у мају 2022. године.

Прошлог месеца, Шведска је прескочила последњу препреку за чланство када је мађарски парламент одобрио приступање земље НАТО-у. Процес чланства биће завршен када Шведска положи службену документацију.

Али, Захарова није једина у Кремљу која се последњих дана поново огласила о теми нуклеарног оружја. Како у најновијем извештају наводи „тхинк танк“ Институт за проучавање рата (ИСW), разни званичници Кремља настављају да шаљу упозорења у склопу тренутних руских информативних операција усмерених на слабљење и одвраћање западне подршке и помоћи Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков тако је у среду поновио да ће Русија употребити нуклеарно оружје само ако „нешто“ угрози постојање Русије.

„Преиспитати и отказати споразуме“

Песков је такође оптужио Запад за „рутинизацију“ теме нуклеарног рата, што је Песков назвао „екстремно опасним“ и „неодговорним“, упркос томе што су управо руски званичници ти који најчешће отворено прете употребом нуклеарног оружја.

Председница горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко изјавила је, пак, да Москва мора да преиспита и откаже међународне споразуме који не служе националним интересима Русије, посебно неке међународне споразуме које су потписали некадашњи први секретар Централног комитета Комунистичке партије Совјетског Савеза Никита Хрушчов и други совјетски и руски лидери.

Њена изјава сугерише руски интерес за отказивање широког спектра међународних споразума, укључујући потенцијално споразум о ширењу нуклеарног наоружања и неке друге безбедносне споразуме.

ИСW је недавно упозорио на више званичника Кремља, укључујући и самог руског председника, који „звецкају нуклеарним оружјем“, али њихови аналитичари и даље процењују да руска нуклеарна ескалација у Украјини и шире није вероватна.

Извор: Јутарњи лист

Ознаке