Свет

МОСКВА ДОНЕЛА ОДЛУКУ, УКРАЈИНА ЋЕ БИТИ РАЗОРЕНА: Ове застрашујуће бомбе стижу у огромним количинама (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Русија је према наводима немачког Билда покренула масовну производњу своје најтеже клизне бомбе ФАБ-1500-М54 од једне и по тоне!

Немачки таблоид наводи да отприлике 50 украјинских војника свакодневно гине на фронту, а већина управо због употребе клизних бомби од стране руске војске, међу којима је све чешће и ФАБ-1500-М54.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последњи пут су Руси бацили ФАБ-1500-М54 на вишеспратницу у Красногоровки снимајући то из два угла. Бомба је експлодирала у стамбеној зони испустивши ватрену лопту високу 20 спратова.

Шеф украјинског ратног ваздухопловства Николај Олешчук упозорио је још у новембру 2023. године да постоје индикације да Русија припрема масовно коришћење ФАБ-1500. Руски министар одбране Сергеј Шојгу посетио је у фебруару фабрику у којој се производе моћне бомбе. Руска ТВ је тада изјавила да је њихова продукција трајала од почетка рата.

ФАБ-1500-М54 је последња модификација бомбе КАБ-1500 која је развијена у Совјетском Савезу и коришћена од осамдесетих година.Руска Федерација је према наводима украјинског портала Страна недавно објавила и планове за производњу нове клизне бомбе Дрел. Руски и западни извори тврде да је Дрел врста касетне бомбе.

Оружане снаге Украјине раније су саопштиле да су Руси у Донбасу прибегли тактици „спаљене земље“ која се састоји у уништавању положаја и зграда навођеним ваздушним бомбама.

Извор: Глас јавности/Страна