Свет

РУСИЈА ЗАПРЕТИЛА ЈАПАНУ: Ако испоручите ракете Кијеву – узвратићемо

Русија је упозорила Јапан на последице због испоруке америчких ракета за противваздухопловне системе „патриот”, које могу да се нађу у Украјини, изјавио је вршилац дужности директора департмана за Азију Министарства иностраних послова Русије Сергеј Жесткиј.

„Када је у децембру 2023. године администрација Фумиа Кишиде ублажила националне прописе о извозу војних производа, како би Америци испоручила ракете „патриот” произведене по лиценци у Јапану, Токио је директно упозорен преко амбасадора у Москви Акире Мутоа, да не сумњамо да је крајњи корисник – кијевски режим”, казао је Жесткиј.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да ће Русија испоруку оружја Украјини сматрати саучесништвом у злочинима кијевског режима.

Осим тога, Министарство спољних послова Русије је позвало јапанског амбасадора на разговор о ситуацији у Украјини.

Бела кућа је крајем децембра потврдила да је Токио одлучио да САД испоручи ракете, изјавивши, да ће то омогућити већу безбедност Јапана као и учвршћивање мира и стабилности у Индијско-пацифичком региону.

Јапанска амбасада је након састанка амбасадора Акира Мутоа са замеником министра спољних послова Русије Андрејем Руденком потврдила да ракете које се испоручују Вашингтону „неће бити коришћене у Украјини”, преноси РТ Балкан.

Извор: Политика