Свет

РУСИЈИ ПУКАО ФИЛМ: Захарова најавила радикалан потез, планета стрепи

Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије, изразила је сумњу у сврху присуства европских амбасадора у Москви и поставила питање: „Шта они заиста раде у нашој земљи?“

Захарова је нагласила да се у Русији поставља питање о упутности наставка рада амбасадора земаља ЕУ, с обзиром на њихове активности које су, према њеном мишљењу, усмерене на дестабилизацију унутрашње ситуације у држави.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је такође изразила уверење да ће бити донети одговарајући закључци и напоменула да су се ови амбасадори потпуно дискредитовали како у земљи тако и у иностранству.

Такве коментаре Захарова је дала током интервјуа за ТАСС.

Захарова је изразила жељу да се страним дипломатама обрати једноставним питањем: Зашто они учествују само у догађајима који имају негативан однос према Русији, не водећи рачуна о интересима и Европљана и Руса.

Она је истакла потребу да им се постави питање: „Зашто сте уопште овде? Ко вас је послао? Ко вам је дао такав задатак?“ – рекла је представник Министарства спољних послова.

Захарова је прокоментарисала и случај када су амбасадори ЕУ одбили да присуствују састанку са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.

По њеном мишљењу, то није била ствар преференције или невољности. Њихова изричита обавеза као дипломата била је да присуствују и добију информације како би их потом могли проследити својим земљама.
Раније је саопштено да је Лавров позвао амбасадоре ЕУ на састанак како би их упозорио на неприхватљивост мешања у унутрашње ствари Русије пред предстојеће председничке изборе.

Међутим, у последњем тренутку ови амбасадори су одбили да се састану са министром. Овакво понашање јасно показује њихове приоритете у раду страних амбасадора западних земаља.

Лавров је напоменуо и да Русија има информације да Европска унија планира да интензивира рад са опозицијом, која није део званичног политичког система, како би утицала на исход гласања у другим земљама.

Дмитриј Медведев, заменик шефа руског Савета безбедности, већ је одговорио на ове догађаје. Он је позвао власти да из земље протерају све амбасадоре земаља ЕУ и смање ниво дипломатских односа са Бриселом.

Извор: Ало